Децембра 2006. године Министарство трговине, туризма и услуга Републике Србије поверило је београдском Економском факултету израду мастер плана за развој туризма дестинације ,,Доње Подунавље”, која обухвата шире подручје Ђердапа, укључујући у целости општине Велико Градиште, Голубац, Мајданпек, Кладово и Неготин.

Крајем 2007. године мастер план је био израђен. Истраживачки рад, за који су били ангажовани бројни стручњаци, написан је на 420 страна и обухватао је постојеће и планиране атракције подунавског дела источне Србије. Мада је за више од деценије остварен тек мањи део, треба нагласити да су неки од недавно завршених пројеката били део овог мастер плана, попут визиторског центра на локалитету Лепенски Вир, марине и шеталишта у Доњем Милановцу или реконструкције Голубачке тврђаве.

Бројни пројекти предвидели су учешће приватног сектора. Вероватно отуд, неки су заборављени од шире јавности. Не би ли се јавност упознала или подсетила њих, Упознајте Борски округ пренеће неколико неостварених пројеката:

– Наутички центар у Поречком заливу, код Доњег Милановца, на површини од 150 хектара залива и 10 хектара између магистралног пута и воде. Са бројем од 160 лежаја, центар би туристе привлачио скијањем на води, вожњом чамцима, веслањем и пецањем.

– Културно-историјски центар Лепенски Вир, смештен између археолошког локалитета и ушћа Бољетинске реке, на простору од 55 хектара. Пројекат је предвидео етно насеље од 16 кућа и истраживачку станицу.

– Рибарско село у Текији, са 40 апартмана, које би обухватало школу риболова, рибарску тржницу и рибље ресторане.

– Туристички комплекс у Михајловцу са 60 хотелских лежајева, кампом, спортским теренима, плажом и додатним садржајем.

Поред споменутог, уз обнову постојећих садржаја, предвиђен је развој сеоског туризма у бројним овдашњим селима, од Брњице, преко Дебелог Луга, до Петровог села, са посебним истицањем потенцијала Мироча. Велика пажња придата је винском туризму у Рајцу, Рогљеву и околини, чијег смо развоја, заправо, сведоци данас.

Уз новогодишњу честитку свим пратиоцима странице, као уредник, желим да нам се и неки од споменутих пројеката једнога дана остваре.

Милош Р. Петровић

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.