Више од једног века 8. март представља Међународни дан жена. Дан засут честитањем и цвећем. Ипак, након цвећа и тог датума заборавља се суштина. А то је вишековна борба за женска права. Борба из многих времена и са многих простора.

Фејсбук страница Упознајте Борски округ бави се прошлошћу и културом округа чији је простор изнедрио славну јунакињу Стану Пљештић, познатију као Чучук Стана. Историјска личност која није презала ни од Турака, ни од Хајдук Вељка.

Започело је када је девојче из Сикола, зарад правде, смело пришло знаменитом војводи опоменувши га због недела његових устаника. Та одважна правдољубивост засенила је Хајдук Вељка, не само Станин изглед.

Латила се овдашња женска рука кубуре у одбрани дома и после Чучук Стане. Немало је породица које чувају причу о таквој преткињи. Када је требало бранити дом, биле су ту. Када је требало чувати огњиште или подизати децу, биле су ту. Када су дошла нова времена, такође су биле ту.

Писано је раније о Златари Мајданпек као о некадашњем бренду источне Србије. Реч је о предузећу које је подизано најпре захваљујући женским рукама. Не треба заборавити ни борску конфекцију ,,Борчанкаˮ, нити чувене ручне радове од Крајине до Хомоља.

Одвајкада за источну Србију жене нису само лепши, већ и подједнако снажан пол. Нису случајно овдашња најчувенија митолошка бића женског рода. Била то Мума Падури, из влашке културе, или мирочка Вила Равијојла, из српског предања. Потврђује то и улога жена у влашкој магији. Међутим, такви примери нису само део историје или етнологије.

Иза најуспешнијих културних установа, медија и газдинстава овога краја стоје жене. Много је таквих женских имена, већих од живота. Попут великог имена српске опере Сузане Шуваковић Савић, рођене у Мајданпеку, или великог имена српског стрељаштва Бобане Момчиловић Величковић, из Бора. Прерано преминулих, али чија имена живе и живеће.

Немогуће је навести имена свих смелих, успешних и талентованих жена. Зато имајмо на уму и након 8. марта, ово је округ знаних и незнаних јунакиња од времена Чучук Стане до времена Бобане Момчиловић Величковић и надаље.

Уместо осмомартовског цвећа,
Милош Р. Петровић

Колаж: Бобана Момчиловић Величковић на ОИ 2016. године; Уметнички приказ Чучук Стане (КУД ,,Чучук Станаˮ Сиколе); Погон Златаре Мајданпек; Рудноглавка у ношњи (Марија Остроглавић, сестра ауторове прабабе, 1942; збирка Музеја у Мајданпеку); Сузана Шуваковић Савић на сцени.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.