Епидемија Цовид 19, наметнула је целокупном здравству Србије и мрежи института и завода за јавно здравље захтеван задатак не само на сузбијању и ублажавању последица епидемије ове заразне болести, већ и на подизању капацитета здравствених установа у Републици Србији.

Завод за јавно здравље ТИМОК Зајечар једна је од установа чију су иницијативу за отварањем прве ПЦР лабораторије на простору зајечарског и борског округа, препознали Влада РС, са ресорним Министарством здравља, Републички фонд за здравствено осигурање Београд,Институт за јавно здравље Србије  „др Милан Јовановић Батут“ Београд, као кључни субјекти који су дали значајну подршку обезбеђењу неопходних техничких капацитета и омогућили пренос потребних знања и вештина како би двогодишњи напори на уређењу простора и опремању потребном опремом, били крунисани отварањем савремене јединице за молекуларну дијагностику – прве ПЦР лабораторије на простору Тимочке Крајине.

Уређена и опремљена по највишим стандардима који задовољавају најстроже критеријуме лабораторије за молекуларну дијагностику, на простору површине 140м2, ова лабораторија моћи ће да прими и обради преко 500 узорака на дневном нивоу. Лабораторија поседује стручан и едукован кадар.

У будућем раду, осим детекције САРС ЦоВ 2 вируса, лабораторија ће бити коришћена и за дијагностику других патогена, како по упуту лекара, тако и на лични захтев грађана борског и зајечарског округа.