Србија, иако континентална земља, крије велики број места идеалних за бег од високих температура. Више него други окрузи у њој, Борски округ може се похвалити воденим површинама које скупа са пешчаним плажама и зеленилом могу парирати приморским местима са разгледница. Делом захваљујући природи, која је Борском округу подарила најдужи ток Дунава од свих округа у земљи, али делом и захваљујући достигнућима човека, која се огледају у укроћеном Дунаву и језеру насталом на зеленим падинама планина надомак Бора.

Једна од најпознатијих подунавских плажа у Србији и, уз популарни Штранд у Новом Саду, најдужа и најпосећенија, јесте плажа у Кладову. Налази се готово у самом центру града и свега неколико метара је удаљена од хотела Аквастар Денјуб и хотела Ђердап, са којима је повезана шеталиштем дуж кеја. Плажа је пешчана и дугачка чак 500 метара, тако да су на њој место нашли и терен за одбојку на песку и тушеви. Једно од њених највећих погодности је то што је овдашњи Дунав изразито миран и чист, са обзиром да се плажа налази свега 9 километара низводно од бране хидроелектране Ђердап I, која Дунав претвара у језеро и која задржава све, од дрвећа до осталог непожељног што река може понети са собом. До друге обале има око 870 метара, те се са плаже пружа јасан поглед на румунски град Дробета-Турну Северин, до кога однедавно плови бродић из Кладова три пута дневно.

Нешто узводније налази се Доњи Милановац, коме је плажа, такође, један од главних симбола и асоцијација на ово место. Налази се на самом улазу у ову подунавску варош, дуж Ђердапске магистрале, из правца Београда. Уз саму плажу, са десне стране, налазе се кућа Капетана Тенке, у којој је канцеларија Туристичке организације општине Мајданпек, и кућа Капетана Мише, док је са леве стране уређено шеталиште, дугачко 400 метара. Мада је знатно краћа од кладовске, дужине око 90 метара, плажа је уређена, пешчана, са дрвеним сунцобранима и великим бројем лежаљки. На плажи је смештен и амфитеатар, идеалан за журке и мање наступе, као и терен за одбојку на песку, туш и уређени тоалети. Не треба заборавити да је Дунав овде, заправо, Ђердапско језеро, тако да је вода знатно мирна, док је његова ширина око 2 километра. Међутим, плажа је смештена у малом заливу и окренута ка западу, те гледа на други крај Доњомилановчке котлине, дугачке 10 километара, тако да на тренутке можете помислити да сте на мору. Поред плаже се налази и 80 метара дугачка марина за чамце и бродиће, која је, такође, идеално место за сунчање и купање.

Када је реч о општини Неготин, она се може поносити плажом на Кусјаку, насељу око 10 километара удаљеном од самог Неготина. Плажа је мирна, далеко од вреве мештана, пешчана и дугачка 385 метара. Као и код поменуте претходне две, и овде је реч о језерској плажи, иако је на Дунаву. Наиме, само 1 километар низводно налази се брана хидроелектране Ђердап II, која успорава ток Дунава. До румунске обале овде има и више од 2 километра, међутим, она се одавде не види. Заправо, са друге стране воде, на само 700 метара раздаљине, налази се речно острво, које припада Румунији и које пружа поглед на равничарско зеленило. Кусјачка плажа своју популарност дугује и бројним мото скуповима који су одржани на њој.

Свакако најпознатије купалиште Борског округа, које није на Дунаву, јесте Борско језеро. Налази се недалеко од Бора и настало је вештачким путем 1959. године, акумулацијом трију планинских речица. Тада се вероватно није претпостављало да ће постати туристички драгуљ. На Борском језеру се налази неколико плажа, од којих је једна код хотела Језеро, са његове источне стране, дужине 70 метара, док се друга, познатија налази западно од њега, недалеко од Вертига, и дугачка је 230 метара. Оно што уживање на овим плажама чини посебним је то што су готово са свих страна окружене зеленилом и брдима. Поред плажа, Борско језеро нуди и терене за одбојку, кошарку, фудбал, рукомет и тенис, али и ауто камп. Како се и само језеро налази на 438 метара надморске висине, температуре овде нису толико високе, како знају бити у граду, а и вода је освежавајућа.

Поред споменуте четири плаже, од којих се свака налази у једној општини, то јест, граду, Борски округ нуди још купалишта. Најпре треба издвојити плажу у Текији, дугачку 200 метара, као и оне у Брзој Паланци, Поречком заливу и Корбову, које чине само део прибежишта од врелих дана у овом делу источне Србије.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.