У ноћи између 5. и 6. маја 1903. године, након узалудних трогодишњих истраживања терена у околини Бора, младић од свега 16 лета по имену Павле Междиновић, оставши да ради дуже од осталих радника, после само сат времена пијуком је ударио у руду.

Убрзо је то парче са Чоке Дулкан однесено инжењеру Фрањи Шистеку, који је након три године без резултата губио веру у успех, али овога пута било је друкчије. Захваљујући парчету које одвалио шеснаестогодишњи младић, у Бору је откривена руда веома доброг квалитета, чија је садржина износила и до 25% бакра. Све остало постаће историја.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.