На данашњи дан

26.4. по новом или 14.4.1867. године по старом календару, османска власт је по наредби султана предала кључеве тврђаве Фетислам у Кладову српском артиљеријском капетану Милутину Јовановићу.

Мада је већи део централне Србије аутономију почео да стиче 1815. године, док су 1833. године тој територији прикључени и градови попут Неготина и Кладова, османска власт је у шест веома значајних тврђава остала и деценијама потом.

Реч је о било о стратешки битним и тешко освојивим тврђавама у Ужицу, Шапцу, Београду, Смедереву, на Соко Граду и у Кладову. Ипак, захваљујући снажној дипломатији кнеза Михаила Обреновића и ових шест тврђава предато је српским властима, те су тако априла 1867. године и последњи Турци, као представници османске власти, напустили Србију.

Тим поводом на велелепном споменику кнезу Михаилу у центру Београда, на престоничком Тргу републике, стоје натписи ових шест градова: Ужице, Соко, Шабац, Београд, Смедерево и Кладово.

Уједно, овај дан, 26. април, слави се као Дан општине Кладово.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.