На данашњи дан

Највећи јунак источне Србије, кога је Вук Стефановић Караџић стављао раме уз раме са Ахилом и Милошем Обилићем, према предању, погинуо је између светог Илије и Велике Госпојине. Мада се поуздано не може утврдити датум, претпоставља се да је реч о 11. августу, по грегоријанском, то јест, 31. јулу, по јулијанском календару 1813. године.

Хајдук Вељко Петровић, који је безброј пута измакао чељустима смрти и тиме уливао велико поуздање својим војницима, а непријатељима Крајине и Србије страх, како Вук наводи, страдао је једнога јутра ненадано:

,,Изиђе у један мали шанац, и на табљама стане наређивати и казивати како ће се нешто заградити… а турски га топџија загледа, па потегне из топа, те га удари пријека кроз сред плећа, и тако га прекине и разнесе, да ништа више није могао рећи, до – Држ! – и с том половином ријечи падне мртав на земљу. По том одмах сав онај крај, а мало послије и сва Србија, позна да Вељка немаˮ.

Паде Вељко, а са њим убрзо и цела Србија. Ипак, слава највећег крајинског јунака остала је да живи довека, те је пратила Србију уз све њене недаће и васкрснућа која су је потом задесила.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.