Први пут од настанка фејсбук странице Упознајте Борски округ, две објаве заредом нису о уобичајеним темама из историје, географије, археологије, културе или о природном богатству овога краја. Међутим, разлог за то је похвалан. После четири и по године постојања, задовољство ми је да најавим предавање и гостовање у Београду.

Под окриљем Италијанског института за културу и међународне организације ,,Слоу Фуд (Slow Food)”, која са бави промоцијом кулинарских традиција, у уторак 19. октобра, са почетком од 17 часова, у улици Кнеза Милоша 56 у Београду, одржаће се конференција на тему културне баштине и њених потенцијала. На предлог Мирјане Остојић, организаторке испред огранка ,,Слоу Фуд Србија (Slow Food Serbia)”, биће представљено једно место из Италије и једно из Србије.

Италију ће представити град са југа земље – Матера. Са необичним градом, чије је старо језгро под заштитом Унеска (UNESCO), присутне ће путем видео снимака упознати правник и познавалац историје Антонио Боча, секретарка за културу општине Матера Тицијана ДʼОпидо и секретарка за јавне радове општине Матера Грацијела Корти.

Србију ће представити Доњи Милановац. Част да говори о историји Доњег Милановца и Ђердапа, добио је аутор фејсбук странице Упознајте Борски округ – Милош Петровић, историчар из Доњег Милановца.

О традиционалној храни, малој пољопривреди и туризму, говориће Мирјана Остојић у име огранка ,,Слоу Фуд Србија (Slow Food Serbia)”, Серенела Гаљарди у име огранка ,,Слоу Фуд Базиликата (Slow Food Basilicata)”, агроном Горан Ђаковић и Франческо Салваторе као представник општине Матера.

Матера броји 60 000 становника, уједно је седиште округа са 200 000 становника. Сувишно је напомињати колико је пута популација Доњег Милановца мања од наведеног, такође и колико је Борски округ мањи по броју становника од округа чије је седиште Матера. Указана част чини се још већом управо тиме, што је уз такав италијански град изабрано омалено градско насеље са Ђердапа.

Раније сутрашњег дана, 19. октобра, од 12:15 часова аутор ће говорити о фејсбук страници Упознајте Борски округ у програму Радио Београда 1. Биће то прилика да остатак Србије чује зашто је толико инспиративно подручје општина Мајданпек, Кладово, Неготин и града Бора, односно простор од Корбова до Злота и од Бољетина до Кобишнице.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.