Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас бродску преводницу на ХЕ “Ђердап 2” и са директором ЈП “Електропривреда Србије” Милорадом Грчићем потписала Протокол о сарадњи на реализацији пројекта адаптације бродске преводнице у саставу ХЕ “Ђердап 2”, вредан 31 милион евра.

Она је том приликом истакла да држава последњих неколико година улаже у водни саобраћај и да та улагања износе 350 милиона евра, што је пре неколико деценија било незамисливо.

“Прошле године потписали смо протокол за реконструкцију бродске преводнице „Ђердап 1“, ове године за преводницу на „Ђердапу 2“, и укупно улажемо 60 милиона евра за обе. То је важно за овај крај, за електрану и даља улагања у инфраструктуру, јер нема ничег важнијег од инфраструктуре, то утиче на развој наше привреде и раст БДП-а“, рекла је она.

Михајловићева је додала и да ће се кренути са проширењем Луке Прахово, у шта ће бити уложено 10 милиона евра.

Грчић је додао да данашњи споразум говори много – да држава брине о енергетици и инфраструктурним предусовима за даљи економски развој земље.

Раније данас, Михајловићева је обишла новоизграђени мост преко Подвршке реке код Милутиновца у општини Кладово, као и радове на рехабилитацији државног пута Кладово – Брза Паланка.

“Захваљујући Влади Србије, ми данас имамо стабилан буџет и могућност да улажемо у путеве. Завршили смо 120 км путева у Борском округу, сада нас чека изградња брзих саобраћајница у овом крају, према Голупцу, Доњем Милановцу и Кладову. То нам је неопходно ако хоћемо да развијамо туризам у овом делу Србије”, рекла је она.

Председник општине Кладово Саша Николић захвалио је Влади Србије на свему што је учинила за Кладово, за изградњу новог моста и рехабилитацију путева, додајући да је то предуслов за развој туризма. Он је казао да статистички подаци показују да Кладово може да постане значајна туристичка дестинација у Србији.

Начелник Борског округа Владимир Станковић рекао је да се за мање од годину дана када је у Мајданпеку одржан састанак са министарком Михајловић, њеним тимом и представницима Борског округа, већ виде резултати, а то су нови мост и обнова државног пута Кладово – Брза Паланка.

Захвалио је и Влади Србије на 120 километара обновљених путева у том крају, који, каже, нису деценијама реконструисани.