КЛАДОВО – У Хидроелектрани „Ђердап 1“ је пуштен у рад пети обновљени и модернизовани агрегат, чија је снага сада увећена за 30 мегавата, а радни век продужен за још четири деценије.
Обновљени агрегат пустили су у рад министар рударства и енергетике Александар Антић, в. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић и амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко, који су истакли да ће руска компанија „Силовије машини“ урадити обнову и последњег, шестог агрегата у ХЕ „Ђердап 1“, као и десет агрегата у ХЕ „Ђердап 2“.

Министар Антић рекао је да је ревитализација „Ђердапа 1“ од изузетног значаја за енергетски систем Србије зато што, додаје, та хидроелектрана представља најважнији објекат за производњу електричне енергије у хидро сектору.

„На Ђердапу 1 производи се више од половине електричне енергије у нашем хидро сектору и управо из тог разлога придајемо значај одржавању и модернизацији тог објекта“, рекао је Антић.

Додао је да држава има огромну обавезу према генерацијама које долазе да тај производни објекат остави у стању да може да производи електричну енергију у наредним деценијама.

Према његовим речима, ремонтима који су извршени на пет од шест агрегата у ХЕ „Ђердап 1“ обезбеђено је да ти агрегати имају нови радни век у наредне четири деценије.

„Ми смо нашу обавезу према генерацијама које долазе извршили и то благо које Србија има остављамо наредним генерацијама“, рекао је Антић.

Додао је да је за својих 40 и нешто година рада „Ђердап 1“ произвео електричну енергију у вредности од 14 милијарди евра, као и да један агрегат годишње произведе струје између 40 и 50 милиона евра.

Навео је да је због тога значајно да ревитализације, током којих су агрегати искључени, трају што краће и похвалио руску компанију „Силовије машини“ и ЕПС што су овај агрегат завршили за само 416 дана, што је, како је навео, око 200 дана мање него што су трајале обнове претходна четири агрегата.

Министар је рекао да ће ЕПС наставити сарадњу с том руском компанијом и на модернизацији „Ђердапа 2“ и објаснио да су они изабрани за тај посао зато што је „Силовије машини“ правила оригиналне турбине и опрему за агрегате приликом градње „Ђердапа 1“ пре више од 40 година.

Најавио је да ће следеће године почети ремонт последњег, шестог агрегата, чиме ће се завршити модернизација „Ђердапа 1“, а након тога у плану је ревитализација „Ђердапа 2“.

Подсетио је да је то договорено приликом посете руског председника Владимира Путина Београду, када је ЕПС потписао споразум с руском компанијом „Силовије машини“ о „Ђердапу 2“.

В. д. директора ЕПС-а Милорад Грчић казао је да је данас пуштен у рад пети агрегат од шест колико их је на „Ђердапу 1“.

„То значи да данас ЕПС има пет хидроагрегата који су као нови и увећане снаге за 30 мегавата по агрегату“, рекао је Грчић.

Навео је да предстоји ревитализација још једног агрегата, што ће почети 2020. године, и када буде урађена санација дна речног корита Дунава са српске стране, може се рећи да ће тада „Ђердап 1“ бити „као да је тек изграђен“.

„То спада у нашу обавезу, али и политику председника Александра Вучића да све што смо наследили морамо да очувамо, али и одржавамо, модернизујемо и оставимо будућим генерацијама“, каже Грчић.

Наводи да након комплетног ремонта ХЕ „Ђердапа 1“ предстоји ремонт ХЕ „Ђердапа 2“ која се налази неколико десетина километара низводно од „Ђердапа 1“ код Неготина, додајући да је то хидроелектрана мањег производног капацитета, али пођеднако важна за енергетски систем Србије.

„‘Ђердап 2’ има 10 хидроаграгета, другачијег типа, и они сада имају 270 мегавата инсталиране снаге, а у плану је да након ремонта добију додатних 50 мегавата“, рекао је Грчић.

Каже да ће ремонт „Ђердапа 2“ износити око 200 милиона евра.

Према његовим речима, хидро сектор је веома важан за ЕПС јер се, како објашњава, из хидро сектора производи око једне трећине целокупне електричне енергије, а и зато што представља најчистију енергију у односу на ону коју добијамо из угља.

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко рекао је да пуштање и петог агрегата „Ђердап 1“ показује да ревитализација те хидроелектране иде по плану и да нема никаквог застоја.

Истиче да је обнова „Ђердапа 1“ резултат заједничког деловања руске компаније „Силовије машини“, која је, како је навео, најбоља и најстручнија руска компанија у том сектору, и стручњака из Србије и ХЕ „Ђердап“.

„Пуштање у погон новог агрегата реализује се у току интензивнијих политичких контаката на врху Русије и Србије. Уз политичке контакте и интензивни дијалог, ми имамо реализацију у пракси онога око чега се договарамо“, рекао је руски амбасадор.

Агрегат А2 пуштен је у рад 1970. године и након 47 година је заустављен ради отпочињања ревитализације после више од 330.000 радних сати.

Укупна вредност обнове петог агрегата износила је нешто више од 27 милиона евра, док је укупна вредност ревитализације ХЕ „Ђердап 1“ већа од 160 милиона евра.

Обнова прва четири агрегата завршена је у периоду од 2011. до 2017. године, а почетак радова на последњем, шестом агрегату, очекује се следеће године.