Црква брвнара у Поповици, селу подно Дели Јована, изграђена 1830. године, једна је од најстаријих очуваних цркава у источној Србији. Законом је заштићена као културни споменик. Поред тога што се истиче својом старином и архитектуром, поповичка богомоља одликује се раритетним иконoстасом.

Иконостас датира из различитих периода, од чега је већи део иконописних радова настао пре 1830, док су царске двери настале давне 1807. године. Заправо, поповички иконостас представља скуп више радова различитих иконописаца и сликара за старије и удаљеније цркве. Међу њима се на врху иконостаса истиче Распеће са две иконе.

Бочно од Христовог распећа најчешће су представљени Богородица и свети Јован Богослов. На иконостасу из поповичке цркве Свете Тројице, пак, налазе се мироносице, света равноапостолна Марија Магдалена, лево на фотографији, и света Марија Клеопова, десно на фотографији.

Уз детаљ из ове јединствене и од очију јавности сакривене двостолетне богомоље, нека је свим православним верницима срећан Ускрс. Христос васкрсе!

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.