Привредни гиганти источне Србије током друге половине 20. века представљали су значајне играче у привреди не само овога краја, већ целе Југославије. Учествовали су у изградњи земље и спонзорисали бројне догађаје. Једна од најзначајнијих културних манифестација Београда, позоришни фестивал Битеф, такође је имаo подршку источне Србије.

Године 1986. међу свега неколико главних спонзора било је и познато име источне Србије, тада привредно снажног подручја. Каталог двадесетог по реду Битефа одржаног те године, пренео је на својим страницама фирме које су подржале фестивал. Цела страница била је посвећена Басену Бор, у оквиру којег је приказано још 15 имена, међу њима и институт.

Поред назива предузећа, дата је адреса, чиме каталог сведочи колико су била расејана по источној Србији, али и шире, од Мајданпека, Доњег Милановца, Прахова, Бора, Жагубице, Зајечара и Сокобање, до далеког Прокупља и Београда. Треба нагласити да то нису сва предузећа која су била у склопу Басена Бор. Примера ради, недостају Мегапласт, нишка Југотехника, Елид, ФМТ итд.

За свако од приказаних предузећа, у заглављу је дат симпатичан мото, попут ,,Од златне игле за кравату (Златара Мајданпек) до јамске локомотиве (Фабрика опреме и делова)”, алудирајући на израз ,,Од игле до локомотиве”. Издваја се и мото ИХП Прахово ,,Код нас је све право, само су нам ђубрива вештачка”.

Иако је тиме обухваћен највећи део источне Србије, то није био једини спонзор из овога краја. Главни спонзор био је и ХЕПС ,,Ђердап” из Кладова, такође објављен на целој страници каталога. Највећи позоришни фестивал у Југославији тако је подржан од све четири општине са територије данашњег округа.

На приказаној страници споменутог каталога Битефа приказани су:

Златара Мајданпек, Фабрика опреме и делова Бор, ФЕП Доњи Милановац, 14. август Сокобања, Фабрика полиестер фолија Бор, Фабрика упаљача Бор, Фавеп Бор, Фабрика лак жице Бор, Фабрика каблова Зајечар, Фабрика одливака Жагубица, Фабрика бакарних цеви Мајданпек, Фабрика обојених метала Прокупље, Индустрија хемијских производа Прахово, Институт за бакар из Бора и Југотехна Београд.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.