Представници локалних самоуправа Борског управног округа, у име Министарства државне управе и локалне самоуправе, присуствовали су литургијском прослављању празника Светих Новомученика Јасеновачких, чији спомен Епископија Пакрачко-Славонска традиционално обележава.

Овим чином велики број представника локалних самоуправа и управних округа, на челу са представницима различитих министарства и Владе Републике Србије, пружили су доказ да Република Србије и њени званичници стоје уз свој народ у Хрватској и да се сећају његових огромних жртава.

Изградња институционалне културе сећања на највећу Голготу спрског народа у Хрватској, неопходна је за његов опстанак у садађњем времену.

Централна прослава празника одржана је у суботу 07.09.2019. године у Манастиру Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, светом архијерејском Литургијом, а након тога освештењем славског колача и жита на гробној хумци код Камена цвета у Спомен-подручју Јасеновац.

Делегацију Борског управног округа представљали су начелник БУО мр Владимир Станковић, Иван Вељковић помоћник председника оптине Неготин, Драган Мариновић члан општинског већа Општине Кладово, Драган Поповић председник општине Мајданпек, Саша Либрић вд директор ЈК Доњи Милановац и Игор Јанковић члан градског већа Града Бора.