Председник Републике Србије Александар Вучић саопштио је на вечерашњој конференцији за новинаре да ће у наредна два до три дана ситуација у нашој земљи по питању коронавируса бити знатно озбиљнија од тренутне, а да су нам болнице већ пуне.

Вучић је у Палати Србија, на заједничкој конференцији за новинаре са председницом Владе Републике Србије Аном Брнабић одржаној после заседања Кризног штаба, поновио да у овом тренутку имамо 528 потврђених случајева заразе коронавирусом, осам смртних случајева, да је на болничком лечењу 302 људи, а из болнице отпуштене 42 особе, док просечна старост умрлих износи 66 година.

Ово је можда и натежи дан за Европу, која бележи велике губитке и огроман број смртних случајева, поручио је председник.

Он је поновио молбу грађанима да остану код куће и да не траже дозволе да би прекршили полицијски час, и истакао да су све мере предузете да би се сачували животи, а не да би била ограничена било чија слобода.

Вучић је указао на то да се на светском тржишту све теже долази до медицинске опреме, уз подсећање на то да је у нашу земљу синоћ стигла нова медицинска помоћ.

Добра ствар је то што нам у геронтолошке центре није ушла корона, то што су већина заражених и даље млади људи, као и то што је заражена трудница из Ваљева јутрос родила здраву бебу, која је оцењена деветком, указао је председник Србије.

Вучић је поручио да Војска Србије мора да чува геронтолошке центре да у њих не сме нико да уђе, јер је управо уношење заразе у те установе довело до катастрофалне ситуације у Италији и Шпанији.

Он је најавио да ће у наредних два или три дана кренути обимније тестирање грађана, и истовремено упозорио на то да ће за три до четири дана у болнице бити примано све више људи.

Држава је рачунала на то да ће нешто дуже већи притисак моћи да издржи КБЦ „Драгиша Мишовић“, који има 156 респиратора, потпуно слободних за борбу са коронавирусом, док је у Земунску болницу допремљено још десет респиратора, који су купљени у Кини и који су ноћас стигли у Србију, указао је Вучић.

На реду је, како је додао, Градска болница на Звездари и болница на Сајму, док ће ВМА сада морати да прихвати све друге болеснике, иако је на идеалном месту и има одличан прилаз, али је због вентилације тамо немогуће смештати оболеле.

Он је најавио да ће за прихват оболелих бити уређени и други простори – Хала спортова или Пионир, с тим што се већ сређују хала „Чаир“ у Нишу и Сајам у Новом Саду, јер је тај простор бољи него дворана „Спенс“.

Према његовим речима, на данашњем састанку је дуго разговарано о новим мерама и сви су сагласни да се оне за сада не предузимају, сем да се понови молба грађанима да остану код куће.

Он је најавио да ће у наредних 10 до 12 дана у Србију бити допремљено још неколико стотина респиратора, док је широм земље већ распоређено 135 транспортних респиратора, који могу да послуже као клинички пуна три дана.

Синоћ смо, како је подсетио, добили 70 клиничких респиратора, који су распоређени широм Србије – 20 је добио Ниш, 10 Кагуејвац, 10 Земунска болница, док су преостали на чекању уколико буду потребни неким другим градовима.

Такође, протекле ноћи стигло је и 120.000 епидемиолошких маски које су подељене здравственим установама широм Србије, сутра ће нам стићи још 3,5 милиона, док у наредна три дана треба да буде допремљено додатних 15 милиона заштитних маски, прецизирао је председник.

Он је, објашњавајући да Србија није конфисковала ниједан респиратор Црној Гори, поручио да је наша земља спремна да суседима поклони три респиратора, као и да одмах испоручи по један респиратор за Пљевља и Бијело Поље.

Вучић је рекао да је највећа обавеза Србије Република Српска којојпоред респиратора, недостаје и основна здравствена опрема и да ће се чинити све да се помогне Српској.

Он је најавио и помоћ за Горажде и Дрвар у Федерацији БиХ јер сада није време када људи треба да се разликују по вери и нацији, и истовремено саопштио да је једна жена из села Добротина код Липљана прва у српским срединама на Косову и Метохији која је позитивна на коронавирус.

Председник Србије је поручио да још неће бити затварани градови у борби против коронавируса, наводећи да је Ћуприја ново жариште инфекције.

Он је најавио да ће у недељу бити представљен програм економских мера, са проценом ефеката, начином финансирања и техником и технологијом спровођења, за опоравак српске економије која је погођена ситуацијом са вирусом корона.

Према његовим речима, држава је донела озбиљне мере које ће показати да Србија може брже од других да изађе из економских проблема због коронавируса, при чему се ниједног тренутка није размишљало и не размишља о смањењу плата и пензија.

Вучић је пренео да је јуче запослено 1.340 лекара и 1.900 медицинских сестара, и поновио захвалност свима који не жале своје животе и ризикују здравље да би помогли болесницима.

Брнабић је саопштила да ће привремена болница на Београдском сајму почети да прима прве пацијенте сутра, од осам часова.

То је следећи логичан корак у односу на масовно тестирање, дакле офанзива против Covid-19 – да тестирамо више људи и да оне са блажим симптомима одмах шаљемо у привремене болнице, под лекарски надзор, објаснила је премијерка.

Према њеној оцени, то је најефикаснији начин да се боримо против вируса, да излечимо те људе, заштитимо њихове породице и да након 14 или 28 дана знамо да могу да се врате кућама и да наставе да се боре заједно са свима нама.

Брнабић је поновила да смо већ 22 дана у борби против коронавируса и да су пред нама две изузетно тешке недеље, уз констатацију да имамо конкретан доказ да мере забране кретања за старије од 65 година дају резултате.

Наиме, како је саопштила, у Србији имамо 25,2 одсто регистрованих случајева старијих од 60 година, док у Италији тај број износи 57,9 одсто, у групи изнад 70 година у Србији је регистровано 9,1 одсто случајева, а у Италији 39,5 одсто, и на крају, у Србији је заражених 2,4 одсто старијих од 80 година, а у Италији 18,8 одсто.

Влада је поносна на ове резултате и меру потпуне забране кретања старијих од 65 година у урбаним срединама и старијих од 70 година у руралним срединама, поручила је она и поновила да нам је у наредне две недеље потребна гвоздена дисциплина.

Брнабић је навела да је држава кренула у офанзиву у борби против коранавируса и то на три начина – први је масовно тестирање, при чему смо у последњих 48 часова успели да подигнемо капацитете јер смо имали само једну референтну лабораторију, и то Институт „Торлак“.

Зато је, како је објаснила, донета одлука да и друге лабораторије буду референтне, тако да сада Институт за јавно здравље Ниш има 64 тестова дневно, КЦ Србије 870 тестова, Референтна лабораторија за млеко 1.000 тестова дневно, а у наредних неколико дана очекујемо да подигнемо тај број на укупно 4.500 на дневном нивоу.

Брнабић је пренела да се са партнерима из Кине прави нова лабораторија на КЦ Србије, која ће вероватно бити отворена 9. априла, тако да ћемо имати капацитете за 7.000 PSR стандардних тестова и много више брзих тестова, уз напомену да сутра у осам часова креће и обука кадрова на ВМА за узимање брисева.

Други начин борбе јесте прављење привремених болница, као што су Сајам у Београду, „Чаир“ у Нишу и Сајам у Новом Саду, док је трећи начин пуна имплементација и пооштравање казнене политике, рекла је премијерка.

Она је напоменула да је данас завршено прво онлајн суђење и донета прва пресуда за кршење правила самоизолације у Димитровграду, а изречена је казна затвора од три године.

У притвору се налази и 112 особа које ће имати исто суђење и то је најбољи начин да покажемо да је држава и спремна и озбиљна, закључила је Брнабић.