,,Стари Мајданпек” – Уље на платну из 1989. године, рад је мајданпечког сликара и дугогодишњег председника ,,МајданАрта”, Зорана Митровића, рођеног 1955. године. Слика, димензија 100 х 80 центиметара, настала је по угледу на култну фотографију старог центра Мајданпека, са некадашњом жичаром у првом плану, овековечену од стране Вукашина Паска.

Поред споменуте жичаре, то јест, ваздушне железнице која је превозила руду из Мајданпека у пристаниште у Доњем Милановцу, о чему је било речи на страници Упознајте Борски округ, осликане су и старије грађевине које су већ до момента настанка слике ишчезле у корист високих зграда.

За разлику од несталих типичних приземних рударских здања, оно што је остало да краси центар вароши на Малом Пеку, а што је и осликано на овом платну, јесте мајданпечка црква. У левом делу приказан је споменик страдалима у Другом светском рату, који својом црвеном звездом на врху асоцира на време када је фотографија настала, односно време које је на основу ње осликано.

Слика ,,Стари Мајданпек” налази се у приватном власништву породице Паско.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.