Фејсбук страница Упознајте Борски округ настала је фебруара 2017. године из идеје историчара Милоша Петровића да јавности подели своја истраживања о завичају, али и опште занимљивости и богатстава општина Мајданпек, Кладово, Неготин и града Бора.

Борски округ, састављен од 4 поменуте административне јединице, налази се на истоку Србије, на тромеђи са Румунијом и Бугарском. Простире се на 3 507 км², ушушканих Дунавом, Хомољским планинама и равницом Крајине. Броји око 125 000 становника, који живе у 6 градских насеља (Мајданпек, Доњи Милановац, Кладово, Брза Паланка, Неготин и Бор) и 84 села.

Овај крај обилује како природним лепотама, на његовој територији налази се највећи национални парк у Србији и највећи број спелеолошких објеката, тако и значајним природним ресурсима, пре свега у виду богатих рудних налазишта, али и значајних хидроелектрана, Ђердап I (трећа по величини у Европи) и Ђердап II.

Живот у овом делу источне Србије траје непрекидно од 10. миленијума пре нове ере (Лепенски Вир), укључујући најстарији рудник бакра у Европи (Рудна Глава), преко значајне улоге у времену Римског царства (Дунавски лимес: Диана, Понтес, Акве, Трајанова табла, Трајанов мост, кастели Талијата, Егета и многа утврђења), затим Хајдук Вељка, Стевана Мокрањца и бројних генерала и државника, до савременог доба и полета рудника у Мајданпеку и Бору који су у једном тренутку 20. века давали 2% читаве производње бакра у свету.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.