Светски дан цивилне заштите свечано је обележен у целом свету, са циљем да се укаже на витални значај и улогу система цивилне заштите у случају свих могућих облика несреће и катастрофа и суочавања са њима, као и да се ода признање за њихове напоре, жртве и подвиге.

Тим поводом, у Градској кући, одржана је заједничка свечана 56. Седница Штаба за ванредне ситуације и Окружног штаба за ванредне ситуације БУО. Цивилна заштита поново добија на значају и интезивно се ради на њеном јачању и враћању угледа, како би се успоставио правовремен и ефикасан одговор друштва на изазове и ризике, са којима смо несумњиво изложени.

Град Бор је, у оквиру својих надлежности, преузео већину ствари а које се односе на израду оперативних планова и процена ризика, поправку система за јавно узбуњивање, опремање и формирање јединица цивилне заштите. Кроз ИПА пројекат прекограничне сарадње, град Бор је помогао у опремању Ватрогасно-спалисачког батаљона Бор и Сектора за ванредне ситуације.

Донација у виду три ватрогасна камиона једна је од највећих донација у Србији. У  протеклој години, на територији града Бора, формирана је станица Горске службе спасавања Србије као и добровољно Ватрогасно друштво Злот“, истакао је Данијел Алексић, члан Градског већа.

Спасилачки тим Ватрогасно – спасилачке јединице Бор дао је свој максимум у акцијама проналажења, спасавања и извлачења настрадалих из рушевина у разорном земљотресу који је погодио Турску и Сирију.

Поводом обележавања Светског дана цивилне заштите, представници града Бора су уручили захвалнице се поменутим организацијама и изразили захвалност на томе што ће у будуће својим присуством допринети јачању система заштите и спасавања на територији града Бора.

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова интензивно ради на јачању цивилне заштите, а до сада је формирано 111 специјализованих јединица. Основну обуку прошло је око 2.800 припадника који су распоређени у специјализоване јединица цивилне заштите за  гашење пожара, спасавање на води и под водом, пружање прве помоћи, радиолошко-хемијско-биолошку заштиту, спасавање из рушевина, збрињавање и слично.

Свечаној седници присуствовао је начелник Борског округа, командант Окружног штаба за ванредне ситуације мр Владимир Станковић.