Многе важне личности крочиле су на тле источне Србије, од времена Римског царства до светски битних догађаја протеклога века. Са својом дугом историјом вађења руде, Мајданпек, иако скривен у мору шумовитих брда, није био изузетак.

Једна од таквих значајних личности, пре трећине миленијума, био је и својевремено један од најутицајнијих људи у свету. Други човек тада једне од најјачих светских сила, османски велики везир Мустафа-паша Ћуприлић, рођен 1637. и страдао 1691. године у бици код Сланкамена. Велики везир, звање које је би се могло поредити са позицијом данашњих премијера, био је најбитнија личност у Османском царству после султана.

Годину дана пре своје погибије, 1690. године, велики везир Ћуприлић је на путу од Београда до Једрена, преко Видина, посетио и Мајданпек, кадилук познат по преради руде, који је у свом дневнику описао познати османски путописац и пратилац великог везира, Абдулах Ускудари:

,,Планине које се зову Мајдан нижу се једна на другу, промишљу Творца сличне гвозденој решетки. Све оне богате су гвозденом рудом, па зато овде има безброј топионица и калхана. Становништво одвајкада живи од производње гвожђа; вади гвоздену руду и пречишћава је у калханама.

Усред поменутих планина налази се једно поље које је дугачко три сата хода, а широко 3-4 дунума. На средини поља је мала река и овде се налазе пећи за топљење гвожђа и калхане. На источном крају поменутог поља налази се касаба Мајдан.

Касаба Мајдан одавнина припада Смедеревском санџаку и посебан је кадилук. Има једно мало четворострано утврђење са бедемима, дужине и ширине по 60 аршина, саграђено од камена. У вароши има преко 500 кућа и небројено дућанаˮ.

Међутим, управо због значаја свога места ондашњи Мајданпечани били су свесни да могу постати мета у рату између Османског и Аустријског царства, те Абдулах Ускудари у наставку свога списа наводи да је становништво скривајући се напустило варош, према његовим подацима, уз Пожаревац, до рата највећу на путу од Београда до Видина.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.