Да је крај око Мајданпека био у најстаријим временима погодно тле за живот људи, сведоче изузетно значајни локалитети Лепенски Вир, Власац и Рудна Глава. Међутим, мало је познато да се на територији самог градског насеља Мајданпек налазе четири праисторијска локалитета:

Локалитет Језерo (или Камени рог) – Недалеко од данашњег језера Велики Затон, реч је праисторијском насељу које је припадало култури Коцофени, која је постојала од 3500. до 2500. године пре нове ере. Поред праисторијског, на овом простору, дуж Малог Пека, постојало је и средњовековно насеље.

Локалитет Капетанова пећина – Пећинско станиште на улазу у Капетанову пећину, лоцирану на врху стеновите падине потковичастог облика изнад потеза званог Капетанске ливаде. Поред налаза из доба енеолита, на локалитету су констатовани и налази из средњег, односно позног бронзаног доба.

Локалитет Кљанц – Простор североисточно од центра Мајданпека, на брду изнад Новог гробља, на више десетина метара изнад леве обале корита Малог Пека. Осим у доба енеолита, локалитет је био насељен и у античко доба.

Локалитет Рајкова пећина – Станиште се највероватније налазило на самом улазу у ову велелепну пећину, око 200 метара од Малог Пека. Реч је о позном енеолиту и Коцофени култури. Отуд, постоји могућност да је ово било зимско станиште житеља локалитета Језеро.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.