Према подацима Републичког завода за статистику, у источној Србији се по броју посетилаца истичу четири туристичке дестинације. То су Сокобања, Кладово, Доњи Милановац и Велико Градиште. Ове четири вароши, смештене у Зајечарском, Борском и Браничевском округу, током 2017. године забележиле су следећи број посетилаца, рачунајући и домаће и стране туристе:

1. Сокобања – 53 915
2. Кладово – 32 043 (без Караташа 28 797)
3. Велико Градиште са Сребрним језером – 25 681
4. Доњи Милановац – 25 295

Четири поменута места убедљиво предњаче по броју посетилаца. Мада је Сокобања истакнута на првом месту, имајући у виду да за њоме следе две ђердапске вароши, Кладово и Доњи Милановац, као и Велико Градиште, које такође лежи на Дунаву и Ђердапској магистрали, доноси се закључак да Ђердап има потенцијал да знатно више учествује у туризму читаве Србије.

О томе говоре и новији подаци. Године 2018. Кладово и Доњи Милановац забележили су такође завидне бројке. Од свих дестинација сврстаних у ,,остала туристичка места”, то јест, она која не спадају у планине, бање и највеће градове, само је Суботица имала више посетилаца од споменуте две ђердапске вароши са територије Борског округа.

Суботица, без Палића, забележила је 61 534 посетилаца, док је Кладово са кампом на Караташу 33 126, те Доњи Милановац 22 946. За њима следе Рума, Чачак, Ваљево и остали знатно многољуднији градови. Значајан број туриста забележио је и Бор. Заједно са Борским језером и Брестовачком бањом, дестинацијама на територији овога града, имао је 16 652 посетилаца 2017, те 14 048 посетилаца 2018. године.

За илустрацију коришћене фотографије аутора: Robert Cioncionoui, Riccardo Capobianchi, Malcolm Bott

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.