Према званичним подацима Рибарског газдинства ,,Ђердапˮ из Кладова, само за годину 1982. улов моруне износио је 15 058 килограма. Ова огромна цифра умногоме је условљена и тиме што је реч о гигантској риби, највећој која се може наћи и у слаткој води, а чији су овдашњи уловљени примерци износили и 3 метра дужине, односно око 200 килограма тежине.

Ипак, две године касније моруни је попречен пут хидроелектраном Ђердап II код Кусјака, као што је претходно истоименом старијом браном до Ђердапске клисуре. Улов је тиме почео видно да се смањује. Године 1985. био је безмало четири пута мањи, износивши 3892 килограма. Највећи улов до краја века остварен је 1995. количином од 7582 килограма. Након тога уследио је још израженији пад.

Са друге стране, 1982. године на подручју које је покривало кладовско рибарско газдинство ухваћено је и 6009 килограма кечиге. За разлику од миграторне моруне, ова врста рибе искључиво је речна, те се наредних година њен улов није значајно смањивао. Године 1988. износио је 7053 килограма. Међутим, услед промењеног екосистема последња деценија 20. века донела је драстично опадање. Године 1998. уловљено је тек 188 килограма.

Фотографија у илустрацији: Завичајно одељење библиотеке Центар за културу Кладово

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.