Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да мере опреза и превенције остају на снази, иако је укинута забрања кретања, и нагласила да је од сада у борби против коронавируса најважнија лична одговорност грађана.

Брнабић је у изјави за Телевизију Прва истакла да Кризни штаб за сузбијање заразне болести COVID-19 наставља да ради и да ће се мере мењати из недеље у недељу, у складу са бројем новозаражених.

Она је апеловала на грађане да и даље поштују мере физичке дистанце, користе заштитне маске и друга средства, као и да контакте сведу на минимум.

Забрана окупљања и даље ће бити на снази, а у случају кршења те мере, као и до сада, реаговаће припадници МУП-а, подвукла је премијерка, уз напомену да ће у случају кршења мера које доносе локалне самоуправе реаговати комунална полиција.

Према њеним речима, не постоји намера да се људи кажњавају и против њих подносе кривичне пријаве, већ је важно да сви имамо личну свест и одговорност да чувамо своје и здравље нације, када нема рестриктивних мера.

Влада Србије ће се, како је поручила, трудити да побољша комникацију са јавношћу преко медија, веб сајта Владе Србије и covid19.rs како би били на услузи грађанима.

Брнабић је додала да су председник Републике Александар Вучић и повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић апеловали да Кризни штаб дозволи коришћење градског превоза свим грађанима, а не само запосленима.

Наиме, како је прецизирала, председник је упутио молбу да се размотри увођење градског превоза по фазама, како би се избегле гужве на шалтерима за добијање пропусница за запослене, док је повереница добила жалбе од грађана, пре свега незапослених, којима је важно да користе превоз због одласка на разговор за посао, као и оних који пружају туђу негу и помоћ.

Ми ћемо то преиначити у препоруку и препустити грађанима на личну одговорност да они који не морају још не користе превоз. Видећемо од сутра како ће то функционисати, биће нам потребна континуирана подршка грађана, навела је она.

Премијерка је подвукла да оба кризна штаба настављају са радом, али да ће се медицински, на чијем је она челу, ређе састајати. Овај штаб ће наставити да ради и преко лета како бисмо били спремни за други талас на јесен, ако га буде било, истакла је премијерка.

Здравље нације је у највећој мери сачувано, нагласила је Брнабић и напоменула да се наставља са проширеним тестирањем и праћењем ситуације на терену, на основу чега ће се прилагођавати мере превенције.

Уз наду да ће мере релаксације бити све веће, покренули смо епидемиолошку студију и очекујемо да крајем овог или почетком следећег месеца имамо наше прве тестове на антитела, које ће производити Институт за примену нуклеарне енергије, најавила је она и подсетила на то да се са Институтом за молекуларну генетику ради на формирању генетичке биобанке.

Премијерка је пренела да Кризни штаб за отклањање насталих и спречавање могућих штетних последица заразне болести  COVID-19 по привреду, на чијем је челу Александар Вучић, наставља да ради како би пратио примену привредних мера и донео одлуку о евентуалној додатној секторској подршци.

Влада се полако враћа редовним активностима, тако да ће већ 11. маја бити одржана седница савета за БДП, закључила је Брнабић.