Бронзана глава оца цара Трајана
локалитет: Понтес
место: Костол (Кладово)
хронологија: 98 – 101. нове ере
музеј: Народни музеј у Београду;

Средином 19. века покрај остатака Трајановог моста на српској обали пронађена је добро очувана бронзана глава. Представља човека у зрелим годинама са детаљно приказаним цртама лица. Портрет одише реализмом са појединим наглашеним особеностима. Приказани лик је обријан, краће косе са израженијим праменовима, правилног носа, стиснутих усана и истакнутих бора. Поглед је усмерен унапред.

Овај потрет, висине 29 и ширине 22,7 центиметара, био је део знатно веће статуе која је стајала на Трајановом мосту скупа са још неколико сличних. Претпоставља се да је реч о о оцу цара Трајана, односно сенатору, војсковођи и гувернеру Марку Улпију Трајану Старијем, са обзиром на исказане високе почасти у изради лика попут позлате. По својим карактеристикама такође подсећа на портрет Трајана Старијег који се чува у Музеју уметности и историје у Женеви.

Друга претпоставка је да је реч о некој другој личности високог ранга, могуће Трајановом пратиоцу и преторијанском префекту Клаудију Ливијану.

По стилским карактеристима, портрет из Понтеса код данашњег Костола представља репрезентативан пример римске портретне бронзане пластике са краја 1. века.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.