Медаљони са огрлице
локалитет: Врело
место: Шаркамен (Неготин)
хронологија: 305 – 313. нове ере
музеј: Музеј Крајине;

Један велики и осам мањих златних медаљона, који су били нанизани на траци, представљали су касноантичку огрлицу, један од највреднијих предмета са богатог римског археолошког налазишта крај села Шаркамен, односно из некадашњег царског меморијалног комплекса посвећеног највероватније мајци римског цара Гаја Валерија Галерија Максимина, упамћеног по надимку Даја.

Свих девет медаљона имају кружне касете од златног лима са украсима налик розетама у неколико сличних облика. Средишњи део медаљона је кружни фасунг са уметнутом светлоплавом стакленом пастом. Уз медаљоне пронађени су и златни овални сегменти чворастог облика, који нису приказани на овој фотографији. Највероватније су били део исте огрлице, као и златна копча, на фотографисаној реконструкцији огрлице видљива у горњем делу, насупрот великом медаљону.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.