Камеја са ликом Медузе
локалитет: Диана
место: Караташ (Кладово)
хронологија: 1 – 101. нове ере
музеј: Народни музеј у Београду – Археолошки музеј Ђердапа;

Детаљно израђени минијатурни рељеф са ликом Медузе, једне од три горгона из грчке митологије, дужине је 3 центиметра и ширине 2,8. Ова камеја из периода Римског царства израђена је резањем, брушењем и полирањем у вишеслојном и вишебојном опалу, од тамносиве и млечноплаве до блештаве боје слоноваче.

Медуза, која је у античкој уметности често приказивана са немирним змијама уместо косе и застрашујућим лицем, израђена је у полупрофилу, са смиреним изразом лица, али продорног погледа. На глави, уместо разјарених змија, има коврџаву косу са дискретно израженим змијоликим атрибутима. Коса заокружује лице и завезана је подно браде.

Један је од естетски и уметнички највреднијих експоната музеја у Кладову. А лично аутору фејсбук странице Упознајте Борски округ најомиљенији. Посебан је доживљај видети уживо, са обзиром на детаљну израду и веома мале димензије, што се на овој увећаној фотографији не може уочити. Лик Медузе није био редак на римском накиту, из овог краја издвајају се и наушнице са локалитета Акве (Прахово), ипак камеја пронађена на локалитету Диана спада у оне најдетаљније израђене.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.