Претходна оваква објава спомињала је Златару Мајданпек и делом Мегапласт. Поред ова два предузећа, ИПМ Мајданпек чинило је и треће, које је, као и Мегапласт, било смештено крај Доњег Милановца, у Мосни.

Реч је о ,,Фабрици Електро Производаˮ Доњи Милановац, основаној 1976. године. Почело је производњом пригушница и малих електромотора, потом се асортиман ширио. Почело се са 120 радника, потом се број повећавао. Пред крај, 2003. било је 270 запослених, а током приватизације 2008. године 178. Наравно, раније је било више.

О изградњи индустријске зоне новог Доњег Милановца говорило се рано. Према истраживању историчара Милоша Петровића, односно аутора, писала је о томе Политика још 11. децембра 1963. у чланку ,,Наш је живот на обали рекеˮ. Ђердапска брана потопила је равницу Доњомилановачке котлине готово у потпуности, те се долина Поречке реке наметала за изградњу.

Тако је у новој Мосни, јер је стара такође потопљена, настала индустријска зона. Прецизније, на месту где је Поречка река још увек река, не залив, а долина шира. Ту су, гледајући из правца Доњег Милановца, никле фабрике Мегапласт, Дрвна индустрија Пореч и ФЕП.

ФЕП је познат и са телевизијских реклама. Скретао је пажњу симпатичном крилатицом ,,ФЕП штеди Ваш џепˮ. За њену истиност није потребно осврнути се на цену производа, већ на дуготрајност. И данас се у интернет огласима од Загреба до Скопља могу пронаћи ФЕП-ови уређаји, још увек функционални, иако су направљени углавном пре 30 и више година.

Између осталог, инспирација за ове објаве такође је ФЕП-ов уређај. Реч је о ручном миксеру (Тип 051, 220V – 140W 50Hz), видљивом на фотографији. Када год се у кући праве торте, колачи и слично, ФЕП-ов миксер прискаче у помоћ. Тако већ деценијама.

Ако је дуготрајност накита Златаре Мајданпек или значки Мегапласта очекивана и због саме природе тих производа, за електричне уређаје се то не може рећи, јер се данас олако кваре. Међутим, не и производи ФЕП-а, који одолевају до дан-данас, више од деценије након нестанка овог имена приватизовањем од стране ,,Интра Лајтинга (Intra Lighting)ˮ, основаног 1989. године. Исте године када је овај миксер доспео у дом Петровића.

Чувајмо и овај део своје историје.

Унапред хвала,
Милош Р. Петровић

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.