Златне године борског фудбала заправо су започеле пре него што је РФК Бор ушао у Прву савезну лигу, са обзиром на то да је излазак на ,,европску сценуˮ обезбедио игравши финале Купа маршала Тита у сезони 1967/1968, коју је такође завршио на првом месту Друге лиге Исток. О потоњем европском двомечу са Слованом у Купу победника купова, тимом који је те сезоне и освојио ово надметање, више је пута писано на фејсбук страници Упознајте Борски округ. Борски терен се показао као неосвојива тврђава за чехословачки клуб.

Након пораза од 3:0 у гостима, победа од 2:0 над братиславским великаном у Бору је остварена 2. октобра 1968. године, до када је РФК Бор већ одиграо пет утакмица своје премијерне сезоне у Првој савезној лиги Југославије. Према истраживању историчара Милоша Петровића, од првих пет лигашких утакмица у Бору су одигране три, са Загребом, Жељезничаром и Ријеком. Борани су оствариле две победе и реми са сарајевским ,,Жељомˮ.

Већ тада је јасно било да из Бора бодове неће односити лако ни славни тимови најјаче југословенске лиге, у којој су Борани одиграли шест сезона. Међу клубовима који су тешко успевали да изађу на крај са борским црно-белима по реномеу се издваја један од најуспешнијих српских клубова, фудбалски клуб Партизан. Београдски црно-бели нису успели ни у једном од шест одиграних лигашких мечева у Бору да савладају РФК Бор, како је гласио званични назив тима до последње сезоне у најјачој лиги, када је промењен у ФК Бор.

Резултати тих мечева били су:

1968/69. РФК Бор – Партизан 1:1
1969/70. РФК Бор – Партизан 0:0
1970/71. РФК Бор – Партизан 2:0
1972/73. РФК Бор – Партизан 1:1
1973/74. РФК Бор – Партизан 1:0
1974/75. ФК Бор – Партизан 1:1

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.