Дан града Бора, 3. октобар ове године у знаку је јубилеја, 75. годишњице од ослобођења Бора у Другом светском рату. Управо је ова годишњица била и повод за подсећање на ратне године, али и појединце који су пали на бранику отаџбине, како би, истакао је председник Скупштине града, Драган Жикић, Бор данас израстао у модеран град.

“Између две свечане седнице, Скупштина је заседала осам пута обрађујући укупно 251 тачку дневног реда. Донете су многе одлуке, решења и закључци од интереса за фунционирање града, развоја и инфраструктурног уређења у интересу јавних предузећа и установа, као и самих грађана. Међу многобројнима треба посебно истаћи одлуку о буџету града Бора за 2019. годину, Статут града, одлуку о измени и допуни Пословника града Бора којим су стечени услови за електронско вођење седница Скупштине”, рекао је, између осталог, Драган Жикић, председник Скупштине града.

Градоначелник Бора, Александар Миликић подсетио је на урађено између два Дана Бора, истакавши да су реализовани бројни развојни и инфраструктурни пројекти у готово свим областима деловања и рада.

“Много се радило у овом периоду од једног до другог Дана града у 2018. и 2019. а оно што је мени за понос јесте да смо спустили град и своје грађане, да смо по први пут направили градски, односно народски буџет и да смо свакодневно у контакту са свима у селима, на улици, у школи, у библиотеци, свуда где је неопходно”, истакао је Миликић.

Он се осврнуо и на прекомерна загађења у Бору, али и на планове око отварања новог рудника, рекавши да ће само његовим отварањем моћи да се уради много више него до сада.

“Тешка су времена, јер данас имамо велики притисак због аерозагађења које постоји и ја захтевам и разговарам са компанијом ЗиЂин да то реши и драго ми је да се то решава, полако, али се ради на томе. Тешка су времена и јер се отвара нови рудник, тражиће промене у урбанистичком решавању неких проблема. Након свих тешких времена су долазила лепа времена, када се све решава и решаваће се. Анализе кажу да ће се отварањем новог рудника Чукару Пеки буџет града увећати за скоро четири милијарде динара. То је у односу на садашњи буџет, још један буџет”, казао је Миликић.

Свечаној академији присуствовали су бројни гости из земље и иностранства, представници републичких и других установа и предузећа, бивши челници локалне самоуправе Бор, представници градова и општина, делегације братских и пријатељских градова Хмељницки (Украјина), Крива Паланка (Северна Македонија), Вулкан (Румунија, као и Денис Кругов, аташе за културу Амбасаде Руске Федерације у Србији и многи други.

“Пре 185 година књаз Милош Обреновић први пут је посетио Брестовачку бању, исто толико је прошло и од оснивања Епархије тимочке. Основна школа “Петар Радовановић” у Злоту прославља 180 година постојања. У децембру се навршава 155 година од када је Бор први пут у историји постао самостална локална самоуправа. Поносни смо што је прва сеоска читаоница отворена у овом крају пре 150 година, у Злоту. Гимназија “Бора Станковић” почела је са радом пре 75 година, а Музичка школа “Миодраг Васиљевић” пре 70”, подсетила је на свечаној академији Симонида Гаврић из Установе Центар за културу.

Град Бор је и овога пута наградио 12 најбољих ученика генерације борских основних и средњих школа лап топ рачунарима.

Културно-уметнички програм у којем су учествовали Оркестар Културно-уметничког друштва Бор, вокални солисти Марија Вељковић и Јелица Николић, приредила је Установа Центар за културу.