Српска филмска асоцијација (СФА) је 2014. године, од укупно 174 општина и градова у Србији, њих 34 означила као места са великим потенцијалом за снимање филмова. У тај број уврстане су и општине Мајданпек, Неготин, Кладово и град Бор, тада још увек са статусом општине. Борски округ је тако био једини округ у Србији који је у целости сертификован као ,,film friendlyˮ, то јест, подручје са потенцијалом за филмску индустрију.

Повезаност овог дела источне Србије са кинематографијом, пак, сеже даље у прошлост. Нагло интересовање за снимање филмова на овом простору настало је 60-их година прошлога века, када овај крај бива у жижи јавности услед полета овдашњих рудника и изградње хидроелектране Ђердап. У том периоду почиње да се снима велики број филмова, првенствено у Бору, преко Ђердапа, до пивница у Неготинској Крајини које су протеклих деценија својом аутентичношћу привукле пажњу.

 

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.