Начелник Борског управног округа, мр Владимир Станковић гостовао је у Јутарњем програм РТС-а и том приликом причао је о доласку стратешког партнера у компанију РТБ Бор, као и о битним питањима и активностима у Борском управном округу.

„Стратешки партнер је купио нешто добро“

По неким проценама, пронађен је најбољи стратешки партнер у овом тренутку. То показују и наши стручњаци који су посетили партнера у Кини и пуни су речи хвале – иста је производња, исти начин функционисања, само су Кинези озбиљнији када је реч о екологији. – Надам се да ћемо оно што смо добро радили 100 година и надаље радити, а да ће повећање производње и свих економских биланса утицати да боље живимо

БОР. – Верујем да кинеска компанија „Зиђин“, када је одлучивала о партнерству са РТБ-ом, није размишљала овако – сада ћемо да купимо нешто лоше, па ћемо да преправимо него је стратешки партнер знао да је купио нешто добро. А, добро је за све нас и у окружењу и шире – изјавио је, између осталог, мр Владимир Станковић, начелник Борског управног округа.
На питање колико добра ће Борски округ имати од партнерства РТБ-а Бор са кинеском компанијом, начелник је рекао да „смо сви веома велики оптимисти и ишчекујемо наше партнере отворених руку.“
– Ово сада је најозбиљнији приступ приватизацији РТБ-а са врло озбиљним менаџментом и, наравно, подршком Владе Републике Србије. По неким проценама, пронађен је најбољи стратешки партнер у овом тренутку. То показују и наши стручњаци који су посетили партнера у Кини и пуни су речи хвале – иста је производња, исти начин функционисања, само су Кинези озбиљнији када је реч о сређивању земљишта после рада на њој и екологији. И ми смо исто врло озбиљни – то показује и податак да је у претходних неколико месеци засађено преко 56.000 садница на нашим јаловиштима.
Истичући да „није стручњак из области рударства и не може да прича стручно о тој теми, али да се информише путем „Колектива“, пословног гласила РТБ-а“ – Станковић је казао:
– Као начелник Округа имам и функцију која је везана за Басен, а он је стратешки партнер државе и наш главни партнер у Округу, са још неколико фирми, посебно када су ванредне ситуације и Окружни штаб за ванредне ситуације у питању. У претходном периоду имали смо прилике да видимо како се брзо реаговало када су биле поплаве и када су људи и сви ресурси „повучени“ из РТБ-а и још неких фирми са Округа. Ја о томе могу да причам. РТБ је ове године извезао производе у вредности од скоро 200 милиона долара. Ако имамо у виду чињеницу да Кинези планирају и долазе са најавама да утроструче производњу, логично је да ћемо имати и задржавање радника и улагање у модернизацију, опрему и производњу. Претпостављам да ће, не само да задрже 5.000 људи, већ и да ће запослити још.

Говорећи о завршетку тзв. дунавског коридора, начелник Борског округа је истакао:
– Дунавски коридор је питање које је актуелно већ три-четири године. Потребно је доста улагања у сам пројекат и у његову реализацију. Све локалне самоуправе у Борском округу дале су позитивно мишљење о том пројекту, а верујем да ћемо имати подршку ресорног министарства и ВРС. То је веома важно за тај део источне Србије. Пре две недеље пуштена је траса Пожаревац-Мајданпек–Прахово и један крак ка Бору. Та пруга је омогућавала долазак великог броја радника са тог поднебља према РТБ-у у Мајданпек и Бор. Ако гледамо дугорочно и коридор и пругу и речни транспорт, то ће бити добро и за РТБ или, тачније, сада за „Зиђин“, као и за целу Србију. Дефинитивно морамо да се повежемо и са Румунијом и Бугарском, а ово су неке ствари које су неопходне за то и транспорт свих наших ресурса.
Станковић је истакао и да се, захваљујући ВРС и РТБ-у (Влада је имала поверење у РТБ и идеју да се направи нова топионица), изградња топионице показала као веома добар потез, јер у Бору сада „удишемо чист ваздух, бољи од оног у Београду, а били смо црна еколошка тачка. Са друге стране, то се потврдило и већом производњом и бољим квалитетом бакра него што је био.“
– Стручњаци из Кине и њихов менаџмент предвидели су да ће се у наредних шест година садашња производња у РТБ-у утростручити. Заиста ме радује што њихова фирма има апсолутно иста постројења, исти начин производње као и Бор. Али, много су озбиљнији у послу од нас, тако су посвећени, професионални. Имамо и ми то исто, али сада ћемо добити још више на тој озбиљности. Надам се да ћемо оно што смо добро радили 100 година и надаље радити, а да ће повећање производње и свих економских биланса утицати да боље живимо – нагласио је начелник Борског округа.
О томе да ли се и други инвеститори распитују и најављују долазак, Станковић каже да у Округу ради доста фирми из иностранства. – У Бору има канадских, америчких, а, ево, сада и кинеских. Изразио је очекивање да ће бити све више таквих иностраних улагача, јер РТБ, осим своје примарне делатности, има потребу за повезивањем са свим производним погонима или произвођачима који ће сутра бити „пратећи“ у обезбеђивању репроматеријала или другог што је потребно за производњу у РТБ-у. – Градоначелник и град Бор су покренули нову индустријску зону са многим повољностима, а мислим да ће цео крај ићи тим путем. Имамо нерешене и неке горуће ствари, као што је комплекс хотела на Црном врху. Када смо могли да добијемо оваквог стратешког партнера за РТБ или да имамо пријатеље из Русије, који су везани за пословање у Србији а имају удео у том комплексу, и то ћемо успети да решимо у наредном периоду – оптимистички је закључио Станковић.

Текст преузет са сајта Колектив.