Регионална конференција „Предузетништво и дигитална писменост младих Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине, одржана је 06. децембра 2018. године у Београду, у Хотелу Метропол.


Овај догађај окупио је око сто учесника: младе, експерте из области дигиталне писмености, представнике ресорних министарстава Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, државних институција и образовних установа из држава учесница, као и представнике медија, бизнис и невладиног сектора.

Конференцију су отворили: г-ђа Вукица Јелић, државна секретарка у Министарству рада и социјалног старања у Влади Црне Горе, Њ. Е. Лазар Миркић, амбасадор Босне и Херцеговине у Републици Србији и г-ђа Ирини Рељин, помоћник министра за електронске комуникације и поштански саобраћај у Министарству трговине туризма и телекомуникација.


„Дигитална писменост је нова писменост која превазилази језичке и националне оквира. То је једно од главних обележја глобализације и мера развоја друштва. Дигиталне вештине су већ сада услов за успешно бављење већином професија, а с обзиром на дигитализацију пословања, неопходне су и за било који предузетнички посао. Полазиште за остваривање пуних ефеката таквог програмског правца, јесте савремено образовање – формирање кадрова за тржиште рада будућности и развијање индивидуалног и предузетничког духа од најранијег доба применом нових технологија у образовном систему.“ – истакла је Ирини Рељин, помоћник министра за електронске комуникације и поштански саобраћај у Министарству трговине туризма и телекомуникација.

Црна Гора тему одржане конференције такође сматра веома важном.

„Спремност Владе Црне Горе да развија дигитално друштво и пружи институционалну и системску подршку модернизацији постојећих и увођењу нових технологија и услуга резултирало је Меморандумом о разумијевању и сарадњи за дигиталну Црну Гору, коју је Влада ове године потписала са црногорским Телеком. Овај меморандум представља оквир за даљи развој инфраструктуре и мрежа нове генерације.“-изјавила је Вукица Јелић, државна секретарка у Министарству рада и социјалног старања у Влади Црне Горе.

Теме предузетништва и дигиталне писмености као и усмеравање и образовање младих на овом пољу једнако су приоритетне и у Босни и Херцеговини.

„Спроведена истраживања међу младим људима у Босни и Херцеговини показују да 31 одсто испитаника планира да покрене властити бизнис, а 83 одсто испитаних жели да похађа програм неформалних едукација како би унапредили вештине и знања о предузетништву. Више до 90 одсто њих инспиришу приче других младих предузетника и то им помаже и мотивише их да се сами одваже да уђу у предузетничке воде. “ –истакао је Њ. Е. Лазар Миркић, амбасадор Босне и Херцеговине у Републици Србији.

Кроз три панел дискусије сагледано је тренутно стање, могућности, примери добре праксе за унапређење пословног амбијента и дигиталне писмености код младих у државама учесницама. Учесници су имали прилику да сазнају нешто више о изазовима и ризицима који се јављају у области предузетништва и дигиталне писмености, као и о безбедном коришћењу технологија и њиховој примени у пословању.

Један од говорника на панелу о изазовима и ризицима који се јављају у предузетништву и дигиталној писмености била је и госпођа Гордана Даниловић Грковић, в.д. директора Научно-технолошког парка Београд.

„Када говоримо о предузетништву младих у региону сведоци смо једног великог парадокса, а то је да имамо огроман потенцијал у младим људима на факултетима са једне, и релативно мали број стартап компанија са друге стране. Практично, цео регион је после 2.000-те године, када је било пуно донаторских пројеката, пропустио прилику да развије већи број организација за подршку, као што су бизнис инкубатори, бизнис иновациони центри и технолошки паркови, а које би поспешиле оснивање и развој знатно већег броја стартап компанија. Мрежа оваквих организација нам је неопходна како бисмо овде имали стартап бум.” – рекла је Даниловић Грковић.

Учесници на конференцију имали су прилику и да присуствују представљању нове игре
„Луеду“ коју су приказали представници Дигитал цоммуницатионс институте у оквиру едукације под називом „Укључивање индустрије у образовни систем и гејмификација учења“.

Закључци овог регионално окупљања су:

-увелико смо у дигиталном добу, зато је неопходно прихватање дигиталних технологија у свим сферама.
-ветар у леђа дале су институције, постоји законски оквир, недостају или су недовољна улагања, и много тога је препуштено ентузијазму појединца.
-неопходна су буџетска улагања у младе и флексибилност како би се подигле ИТ вештине и предузетништво.
-треба заштити мале компаније од великих и у том смислу важна је подршака као и разумевање администрације.
-деца имају техничку писменост али има недостаје информациона и медијска писменост.
-младима је важно кроз вежбе пренети сврсисходно знање о томе како да селектују информације.
– безбедност на интернету је отворена тема у коју сви морају да се укључе.

Оваква регионална окупљању су један од начина да се што већи број младих охрабри да крене путем предузетништва и да ојача своје компетенције на пољу дигиталне писмености.

Организатор конференције је невладина организација Центар за транзицију и људска права „Спектар“, а покровитељ Министарство трговине, туризма и телекомуникација Републике Србије.

Текст преузет са сајта Круг младих.