У част празника рођења Исуса Христа, издвојено је једно од највреднијих ликовних дела која су представљена на фејсбук страници Упознајте Борски округ. Реч је о икони Богородице са малим Христом из Букова, манастира који вековима одолева као светионик православља за подручје Неготинске Крајине, Борског округа и шире околине.

Сувишно је изнова представљати манастир Буково, са обзиром на то да је неизоставан када се год помену споменици културе у источној Србији и Епархији тимочкој. Иконостас манастирске цркве, која је посвећена Светом оцу Николају Чудотворцу, потиче из 1887. године. Иконе је израдио сликар и иконописац Лазар Крџалић из Београда, рођен 1854. и преминуо 1926. године, уз део израђених захваљујући Павлу Чортановићу, Новосађанину који је 1897. пензионисан као неготински учитељ цртања.

Лазар Крџалић сврстава се у најчувеније иконoписце, иза себе је оставио осликане богомоље на простору од Тимока до Дрине. Иконопис је изучио у московској Светотројичној Сергијевој лаври, у периоду од 1879. до 1884. године. При великој обнови Букова, три године потом, израдио је иконостас манастирске цркве на коме је лево од царских двери икона Богородице која у рукама држи Исуса Христа као детета у чијој је руци свитак са натписом ,,логосˮ – чиме се у хришћанској теологији означавају Христос, божанска смисао и реч Божија.

Уз подсећање на ову вредну икону, свим православним верницима који поштују јулијански календар нека је срећан и благословен празник.

Христос се роди, срећан Божић!

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.