Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, посетила је данас Мајданпек и са председником општине Драганом Поповићем, начелником Борског округа Владимиром Станковићем и директором “Путева Србије” Зораном Дробњаком обишла рехабилитовани пут Кучево-Мајданпек и мост Дебели луг, који је урушен у јунским поплавама.

Михајловићева је овом приликом рекла да је данас много занимљивије причати о корони и протестима, али да мора и да се ради, а да грађевинари неуморно раде од самог почетка грађевинске сезоне.

“Природу некада укротимо оним што направимо, али некада не можемо да утичемо на оно што нам природа донесе. А природа нам је донела велике штете у јунским поплавама у више округа у Србији. Важно за све грађане је да знају да ће Влада Србије и ово министарство, заједно са „Путевима Србије“, све штете поправити, све срушено направити и све то мора бити готово до краја грађевинске сезоне. Од понедељка ће бити проходан пут ка Жагубици. Овај мост ћемо поправити најкасније за два и по до три месеца, поред девијације коју ће од понедељка грађани моћи да користе”, рекла је она.

Михајловићева је поручила грађанима да је држава ту и да ради заједно са локалном самоуправом, те да неће допустити да људи буду одсечени да не могу нормално да функционишу.

“За овај крај су такође важне брзе саобраћајнице које ће почети да се граде следеће године. Ове године радимо пројектно-техничку документацију за 350 км брзих саобраћајница, вредност тих пројеката је око 1,5 милијарди евра. Реч је о Пожаревцу, Великом Градишту, Голупцу, Доњем Милановцу, Брзој Паланци, Кладову, али и Параћину, Зајечару и Неготину. Нема опстанка живота ни привреде уколико људи немају инфраструктуру – комуналну, саобраћајну или енергетску. Завршићемо све, будите спокојни, држава је ту”, закључила је она.

Начелник Борског округа Владимир Станковић рекао је да је држава у протеклих годину и по дана у овај округ уложила преко 10 и по милијарди динара у разне инфраструктурне пројекте.

“Влада и ресорно министарство имају одличну сарадњу са свим окрузима и локалним самоуправама. Не можемо да предвидимо природу, али смо данас сведоци иницијативе Министарства, које је дошло да помогне нашем округу и Мајданпеку. Хвала на помоћи коју нам пружате”, рекао је он.

Председник општине Драган Поповић изјавио је да се санира штета коју финансирају Министарство и „Путеви Србије“.

“Очекујемо да ће убрзо све бити готово и у то не сумњамо јер имамо одличну сарадњу, што је показано у свим претходним годинама. Након 50 година потпуно је санирано 26 км пута до Кучева. Раде се и други локални путеви, уз огромну помоћ Владе и Министарства”, рекао је Поповић.

Зоран Дробњак изјавио је да је доста уложено у овај део Србије и да ће „Путеви Србије“, заједно са Владом, наставити даља улагања, а проблеме који се јављају решавати благовремено као и до сада.