Икона светог Стефана Првовенчаног у цркви Вазнесања Господњег у Јасеници, надомак Неготина, из 1895. године – Рад је Милисава Марковића, књажевачког сликара са краја 19. века који је оставио дубок траг у уметности и живопису Тимочке Крајине. Надарени Књажевчанин био је ученик Николе Марковића, сликара, иконописца и члана Српског ученог друштва из друге половине 19. века, те је тако у црквеном сликарству припадао моделу историјског сликарства.

Милисав Марковић одрадио је цео иконостас у јасеничком храму. На истуреним бочним деловима иконостаса налазе се осликани мотиви са националном тематиком. Приказана су четири српска средњовековна владара са моделима својих задужбина, а то су кнез Лазар, краљ Стефан Дечански, родоначелник лозе Немањића Стефан Немања, као монах Симеон, и први крунисани српски краљ Стефан Немањић, прозвани Првовенчани.

Краљ Стефан Првовенчани приказан је у првој зони северног крила иконостаса, у владарском оделу и са крстом у десној руци ослоњеној на сто на коме се налази модел његове задужбине и седишта прве српске самосталне архиепископије, манастира Жича.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.