Представници девет општина и градова из Србије и једанаест из Румуније састали су се данас у Градској управи града Бора како би се договорили о пројектима сарадње који ће повезати градове и општине ове две земље са обе стране Дунава.

 

Конференција „Мостови пријатељства” између Републике Србије и Републике Румуније има за циљ унапређење сарадње и припрему за пријаву заједничких пројеката у оквиру Интерег ИПА програма које подржава Европска Унија.

У претходном периоду, уз заједничку сарадњу општина из Румуније и Србије, каже начелник Борског округа Владимир Станковић, направљено је много тога доброг.
„Битно је да све локалне самоуправе имају заједнички циљ, а то је да споје своје идеје, да се међусобно повежу и заједно аплицирају за први прекогранични позив ИПА програма који финансира Европска унија. Морам да остакнем да сам имао прилику да обиђем и српски и румунски део, видео сам да је доста тога урађено кроз инфраструктурне пројекте”, наглашава Станковић.

Председник општине Свињица Николај Курић каже да је потребно да се нађу партнери и са једне и са друге стране и да се одлучи на каквом би пројекту могло да се ради.

„Идеја је да се ради на пројектима који ће да сачувају културу, традицију и унапредити заштиту животне средине, такође и на инфраструктурним пројектима, али и да се поделе искуства која су имали председници општина са обе стране Дунавске клисуре. Ову иницијативу смо добили зато што је Дунавска клисура једна од најлепших у Европи”, истиче Курић.

Представниции локалних самоуправа из Србије и Румуније дали су предлоге шта су то приоритети у њиховом окружењу те су тако сви заједно могли да споје своје идеје и повежу се кроз размену информација и контакта између себе.

У организацији састанака учествовали су Борски управни округ, Град бор и Општина Кладово.

 

На наредном састанку, који ће бити одржан у Румунији, биће познато који су то пројекти и ко ће на тим пројектима бити партнер.