Пре 50 година, 13.3.1972. емитовањем двочасовног програма на таласној дужини 249 метара, почео је са радом Радио Мајданпек. Први уредник била је Десанка Стефановић, спикер Мира Татић, док је техничар био Јован Павловић – приказан на доњој фотографији. У почетку је предајник од 100 w покривао тек градско насеље, да би се временом повећавала покривеност, као и број емисија, од којих су поједине убрзо стекле и висока признања.

Била је то једна од старијих радио-станица у Србији и друга најстарија са територије данашњег округа, о чему је раније писано на фејсбук страници Упознајте Борски округ. Уједно, реч је о првом јавном гласилу у Мајданпеку, које је иницирало развој овдашњих медија, те су већ 1974. покренуте и ,,Мајданпечке новинеˮ. Настанком телевизије 1995. године Радио Мајданпек је прерастао у Радио-телевизију Мајданпек, која је под тим именом постојала до 2016. године. На горњој фотографији приказана је зграда у којој је била смештена.

Фотографије у илустрацији: Архива РТВ Мајданпек.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.