Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић посетила је данас Зајечарски и Борски округ, где је рекла да ти окрузи користе програме територијалне прекограничне сарадње са Бугарском и Румунијом, што су, сматра, важни пројекти на добробит свих грађана тих општина.

Реч је о пројектима локалне инфраструктуре, болница, вртића, постројења за пречишћавање отпадних вода, комуналних услуга, развоја и побољшања локалне администрације. Наводећи да је обавила серију разговора с представницима локалних самоуправа два округа на тему регионалног одрживог развоја, Јоксимовић је навела да се о тој теми прича деценијама те да се она одвија кроз закон о регионалном развоју из 2009, који је застарео и који би морао да се мења.

Треба сачинити и кровну стратегију регионалног развоја Србије која укључује оно што Србија у приступном процесу користи, а то су, навела је, европски ИПА и ИПАРД фондови за аграрни развој, али и сви други фондови који стоје на располагању, навела је Јоксимовић. Додала је да Зајечарски и Борски округ имају још један додатни извор финансирања, а то је Дунавска стратегија Европске уније.

„Ово је важан део Србије који припада том доњем Подунављу и који отвара бројне могућности за будућа финансирања. Времена су тешка, биће све тежа и одговорна влада и ми као Министарство за европске интеграције и ја као координатор свих фондова, имамо важан задатак да помогнемо свим локалним управама и самоуправама у Србији и да тамо где постоји бесплатан слободан новац да га користимо и узимамо за добре пројекте које ће осетити сваки грађанин Србије ма где живео“, навела је Јоксимовић.

Подсетила је да су агенду развоја, коришћењем свих фондова који су и нама на располагању, правиле земље које су пре нас постале чланице попут Бугарске, Румуније, Мађарске, Словачке и Хрватске.

„Сви су они користили ово да би се боље припремили и мислим да је то од огромног интереса и за нас и за сваког грађанина, који мора да осети неку корист од овог процеса. Да ли је то локална инфраструктура, фондови за аграрни развој, одрживи туризам који ће донети и радна места, то нису флоскуле, то су ствари које ми дневно живимо“, поручила је Јоксимовић.

Јоксимовић је казала да се у тим градовима и општинама разговарало о бројним пројектима који су већ утицали на развој и раст запослености.„Пре свега развој могућности за оне људе који би и желели и треба да остану у својим градовима, у својим срединама и мислим да је то тема о којој се увек много прича, али на томе мора и да се ради“, рекла је Јоксимовић.

Додала је да то мора да се ради у синергији, не само на локалу, већ на нивоу округа, регионалних и локалних самоуправа. Зато је, каже, замолила председнике општина да појачају међуопштинску сарадњу, те додала да је осим међуопштинске неопходна и међуокружна сарадња.

„Договорили смо да нађемо средства из европских фондова, да се уради ревизија пројекта регионалног снабдевања водом за пет општина која повезују Борски и Зајечарски округ“, навела је Јоксимовић и приметила да би било неодговорно да не користимо оно што као земља у процесу европских интеграција имамо на располагању. „Немојте да неко има сумње, знам да је тренутак тежак и да многи људи сад размишљају о томе да ли су за ЕУ или нису, али оваквог развоја Србије и инвеститора не би било да Србија није на јасном европском путу, то је чињеница“, истакла је Јоксимовић.

У том смислу је поменула да се ради припрема пројектно-техничке документације из европских фондова везаних за пројекте који се тичу одрживе заштите животне средине, као и кључних инфраструктурних и комуналних проблема.

„И да Сокобању учинимо још атрактивнијом за привлачење инвеститора, посебно када су у питању смештајни капацитети, то фали и Зајечару и целом овом комплексу, али доста је било интересовања за пројекте из аграрног туризма“, казала је Јоксимовић.

  • слике и текст преузете су са сајта Mинистарства за европске интеграције www.mei.gov.rs