Пре 54 године, 22.5.1968. РФК Бор одиграо је утакмицу највишег такмичарског нивоа у којој је учествовао један фудбалски клуб из источне Србије. Било је то финале Купа маршала Тита, односно Купа Југославије, у коме је играо против Црвене звезде у Београду на највећем југословенском стадиону, популарној ,,Мараканиˮ.

Иако су борски црно-бели, на утакмици одевени у белим дресовима са црним шортсевима и белим штуцнама, одолевали Црвеној звезди до 35. минута, када је гол постигао Стеван Остојић, финале је завршено резултатом 7:0 у корист београдских црвено-белих. Стеван Остојић постигао је три гола, док су по два постигли Драган Џајић и Војин Лазаревић.

Састав Бора чинили су: Хајдуковић, Рајзнер, Ранковић, Перишић, Радуловић, Живановић, Т. Петровић, Сопић, Шорбан, Томић и Паулинц.

Састав Црвене звезде: Дујковић, Ђорић, П. Кривокућа, Павловић, Дојчиновски, Шкрбић, Антонијевић, Остојић, Лазаревић, Аћимовић и Џајић.

Црвена звезда је била исувише јака за РФК Бор, али истовремено и за остале југословенске клубове, те је исте сезоне освојила дуплу круну. Поред Купа, освојила је и Прву савезну лигу Југославије. Тиме је Црвена звезда изборила учешће у европском Купу шампиона, док је учешће у Купу победника купова припало другом финалисти Купа Југославије, играчима Бора.

Борски црно-бели тако су изборили пласман у европско такмичење. О једином изласку неког фудбалског клуба из источне Србије на европску сцену више је пута писано на фејсбук страници Упознајте Борски округ. РФК Бор је са једним голом разлике испао у првом колу од чехословачког Слована, изгубивши 3:0 у Братислави и победивши 2:0 у Бору. Слован је те године освојио Куп победника купова са само два пораза, од Бора и Порта.

Одигравши финале Купа Југославије, према истраживању историчара Милоша Петровића, РФК Бор се сврстао у 21 клуб са простора од Вардара до Триглава који је стигао до финала овог такмичења, које је постојало од 1947. до сезоне 1991/92. Уједно, тек је девети клуб из Србије који је учествовао у једном од 44 финала.

Фудбалери Бора су улазак у финале Купа Југославије 1968. године остварили победама над великанима југословенског фудбала попут Радничког из Ниша, Слободе из Тузле и Војводине из Новог Сада.

На илустрацији је приказана насловна страна 117. броја некадашњег спортског часописа ,,Темпоˮ, са најавом 21. финала Купа између Црвене звезде и Бора.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.