Пре 83 године, 15.6.1939. у 9 сати пре подне, свечано је освештан камен темељац нове православне цркве Светог Ђорђа у Бору. Према записима борског пароха Андреје Ђорђевића, свечаности су присуствовали: управа Француског друштва Борских рудника, Савет борске црквене општине, представници државне и општинске власти у Бору, пододбор госпођа Друштва кнегиње Зорке у Бору, ученици обеју борских основних школа, грађанство и радници.

Освештање су извршили архијерејски заменик Епископа тимочког протојереј Драгиша Милетић, архијеријски намесник протојереј Миодраг Стаменковић и борски парох Андреја Ђорђевић. Свечаност је увеличана певањем руског мешовитог хора под управом Андреја Клепинина, архитекте Француског друштва Борских рудника по чијем је пројекту потом и саграђен нови борски храм.

Француско друштво Борских рудника било је заслужно за подизање храма, те је директор предузећа Емил Пијала положио свечано украшену повељу у отвор камена темељца. На крају свечаности одржан је говор протојереја Драгише Милетића, након чега је уследило послужење у дому борског пароха Андреје Ђорђевића.

Детаљан опис свечаности записао је управо парох Андреја Ђорђевић. Из историографског угла, нарочито из угла аутора фејсбук странице Упознајте Борски округ, реч је не само о значајном свештенику, већ и значајном хроничару који је за собом оставио богат извор у виду рукописног летописа за историју Бора од 1922. до 1940. године, период током кога је био борски парох.

Оно што је освештање камена темељца новог храма у Бору чинило друкчијим од осталих таквих свечаности у остатку земље, јесте оно што је уједно осликавало живот Борана тих година. То је међунационални склад и толеранција. Подизање храма Српске православне цркве ујединило је староседелачко становништво, Французе, Русе, али и друге нације. Парох Андреја Ђорђевић записао је да је камен темељац израдио службеник Француског друштва Борских рудника господин Балдуки, који је био Италијан.

На фотографији у илустрацији приказани су потоњи радови на изградњи новог борског храма, из исте 1939. године. Фотографија је део фотодокументације Француског друштва Борских рудника из приватне колекције Љубе Маркова – грађа Народне библиотеке Бор. Године 2007. Народна библиотека Бор публиковала је ,,Летопис борске парохије и црквеˮ Андреје Ђорђевића у штампаном издању са факсимилом оригиналног рукописа.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.