Пре 93 године, поводом Дана уједињења и годишњице настанка Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца, 1.12.1929. у Доњем Милановцу је откривен Споменик изгинулим борцима у ратовима 1912-1918. Један од доњомилановачких монументалних симбола открио је председник општине Доњи Милановац Душан Јосимовић, док су свечаности присуствовали изасланици краља Александра Карађорђевића, председника Владе, министра просвете, архијереја и бројних установа. Учитељ и управник школе Богосав Пејић свечани чин увеличао је говором.

Меморијал Доњомилановчанима страдалим у борбама за слободу је постављен у центру вароши, налик сличним обележјима о којима је писано на фејсбук страници Упознајте Борски округ. Међутим, колико је Споменик изгинулим борцима у ратовима 1912-1918. значајан мештанима Доњег Милановца, постало је јасно четири деценије касније.

Док је бројно историјско наслеђе остало под таласима новоствореног Ђердапског језера, Доњомилановчани нису дозволили да иста судбина задеси њихов Споменик. Премештен је у центар новог Доњег Милановца, где још увек фигура српског војника у руци држи подигнут барјак. Премештен је као што су и светски значајни Лепенски Вир или Трајанова табла.

Чин откривања Споменика, на коме и данас подсећа натпис ,,Изгинулим борцима 1912-1918 захвални Доњомилановчани”, те давне 1929. године најављиван је био у југословенској штампи:

,,На дан уједињења, 1. децембра о.г, на ретко свечан начин откриће се у Доњем Милановцу споменик изгинулим борцима у ратовима 1912-1918. године.

Према статистичким подацима, Доњи Милановац је у минулим ратовима принео на олтар Отаџбине много жртава. Споменик има за циљ то, да покаже млађим генерацијама како су грађани Доњег Милановца живели и умирали за своју отаџбину.

За ову свечаност, још сада, у Доњем Милановцу и околини влада велико интересовање”.

Према оновременим подацима, 1385 људи из Поречког среза дало је живот у ратовима 1912-1918.

Дневни лист ,,Време”, 22.11.1929.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.