Пре 82 годинe, 6.4.1941. у недељу, почео је Други светски рат у Југославији. За почетак сукоба на југословенском тлу често се погрешно узима бомбардовање Београда и других југословенских градова, премда је први напад одигран у срезу Кључ, данашњој општини Кладово, на истоку Србије. Први удар немачке снаге извршиле су око 2 сата после поноћи, сатима пре првих бачених бомби.

Прешавши Дунав из Оршаве, 54 припадника Брандербуршког пука, под командом Рихарда Бацинга, отпочело је препад на Сипски канал. Првобитно је део немачких војника тајно кренуо у Кладово, у коме су побили југословенске официре, многе на спавању, и прекинули телефонске и телеграфске везе између Кладова и Сипа. Недуго потом, заузет је Сипски канал.

Око 4 сата, група за запречавање Сипског канала у Текији дознала је за немачки препад, те је посада реморкера ,,Витез”, на челу са поручником Јосипом Гргићем, одлучно покушала да поврати Сипски канал, али је он након жустрих борби остао под немачком управом. Југословенска речна флотила успела је донекле да отежа пловидбу Дунавом.

Ипак, имајући у рукама доњи Ђердап, нацистичка Немачка држала је кључ најважнијег речног коридора у Европи. Тиме је значај овдашњег тока Дунава још једном доказан, као и у бројним ранијим историјским збивањима о којима је писано на фејсбук страници Упознајте Борски округ. Овога пута је то било на несрећу целог континента.

Након покоравања Ђердапске клисуре, немачка авијација је око 5 сати изјутра отпочела бомбардовање војних аеродрома широм Југославије, али и других стратешких објеката, саобраћајница и насеља. Ђердап, сведок цивилизација и грађевинских подухвата током више миленијума, сада је домовини наслутио завијање у црно, које је кренуло са дунавских обала на њеном истоку.

На илустрацији је фотографија из последње деценије 19. века са приказом подводне експлозије на доњем Ђердапу приликом уређивања корита Дунава. Аутор је Геца Хутерер, оршавски фотограф. Пре креирања илустрације такође је ретуширана.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.