21.9.1833. године Неготин са Крајином, после две деценије од слома Првог српског устанка, прикључен је Кнежевини Србији. Тим поводом век и по касније, 21.9.1983. године свечано је откривен један од симбола Неготина, споменик Хајдук Вељку на Кушљи у центру овога града. Свечаност је одржана за време 18. Мокрањчевих дана, а дело вајара Небојше Митрића посвећено крајинском хероју открио је генерал армије и народни херој Коста Нађ.

Као и током откривања старијег споменика Хајдуку Вељку, 1892. године, хор је отпевао ,,Шесту руковет”, коју је други неготински великан, Стеван Мокрањац, написао у част овог хероја. Након хора, драмски уметници извели су рецитал Милована Витезовића ,,Неко беше Хајдук Вељко”.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.