,,Казан на Дунаву (Die Donauenge Kazan)ˮ – Акварел из 1928. године, димензија 36 са 47 центиментара, дело је аустријског сликара и графичара Фрица Лаха, рођеног 1868. у Линцу и преминулог 1933. у Бечу. Лах је потицао из сликарске фамилије, која је оставила нека од великих имена аустријске уметности, попут Андреаса Лаха и Фердинанда Георга Валдмилера, најзначајнијег бечког сликара из периода бидермајера.

Несумњиво, то је утицало да путем академског сликарства крене и Фриц, који је студирао на Бечкој академији и Академији ликовних уметности у Минхену. Како је до своје 32. године био запослен у аустроугарској Првој дунавској паробродској компанији, дошао је у додир са средњим Подунављем. Првобитно је службовао управо на Ђердапу, али у тадашњем аустроугарском, данашњем румунском граду Оршави. Потом одлази у Земун, који је, такође, био део Аустро-Угарске, те у Регенсбург.

Фриц Лах се данас сматра једним од најбољих аустријских акварелиста, а нарочито цењени су били његови пејзажи. Са обзиром да је био заљубљеник у Дунав, нарочито у Ђердап, којим је био фасциниран од свог првог службовања, једна од његових најпознатијих слика јесте мотив Казана, најупечатљивијег призора Ђердапске клисуре. Реч је само о једном делу у коме је приказивао Ђердап, други познати акварели су ,,Дунав код Оршавеˮ, ,,Сечењијев путˮ и Казан са остацима Трајановог пута, потопљеног пола века касније. Поред акварела, исти мотив је овековечио и графиком.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.