1.12.1929. године, поводом годишњице настанка Краљевства Срба, Хрвата и Словенаца, тада Дана уједињења, у Доњем Милановцу откривен је један од његових монументалних симбола, Споменик изгинулим борцима у ратовима 1912-1918. Споменик је открио тадашњи председник општине Доњи Милановац, Душан Јосимовић, док су свечаности присуствовали изасланици краља Александра, председника Владе, министра просвете, архијереја и бројних установа. Учитељ и управник школе, Богосав Пејић, свечани чин увеличао је својим говором.

Монументални сведок страдања Доњомилановчана у борбама за слободу, био је постављен у центру вароши. О колико значајном обележју је реч, постало је јасно тек четири деценије касније, када је заједно са Доњим Милановцем пресељен неколико километара низводно. Док је бројно историјско наслеђе остављено да буде покривено таласима новоствореног Ђердапског језера, Доњомилановчани нису дозволили да иста судбина задеси њихов споменик.

Заједно са светски значајним Лепенским Виром и Трајановом таблом, премештен је Споменик у част доњомилановачких хероја. Један овако свечани чин био је најављиван и у југословенској штампи:

,,На дан уједињења, 1. децембра о.г, на ретко свечан начин откриће се у Доњем Милановцу споменик изгинулим броцима у ратовима 1912-1918. године.

Према статистичким подацима, Доњи Милановац је у минулим ратовима принео на олтар Отаџбине много жртава. Споменик има за циљ то, да покаже млађим генерацијама како су грађани Доњег Милановца живели и умирали за своју отаџбину.

За ову свечаност, још сада, у Доњем Милановцу и околини влада велико интересовање.”

Дневни лист ,,Време”, 22.11.1929.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.