23.6.1934. године Луј Барту, француски политичар и тада министар спољних послова Француске, приликом посете Краљевини Југославији, посетио је и источну Србију. За прво место које ће обићи у тада младој Југославији, Луј Барту изабрао је баш Доњи Милановац који му се одужио тако што га је прогласио почасним грађанином и одлучио да улица понесе његов назив.

О тој посети извештавали су дневни медији, између осталог и лист ,,Време” који је писао:

,,Кад је брод са г. Бартуом пристао у Доњи Милановац, г. Барту је изашао са француским и југословенским новинарима и целом својом пратњом на пристаниште, где га је чекао шпалир школа и народа из околине, било је неколико натписа: – Живела Француска! –
Г. Барту је био поздрављан урнебесним клицањем народа, а заменик председника општине г. Вучковић одржао му је кратак говор у коме је истакао да је Доњи Милановац мало место али да је срећно што може да поздрави великог сина Француске који ступајући први пут на тло Југославије долази баш у Доњи Милановац…”

Луј Барту је неколико месеци касније трагично страдао као велики пријатељ Југославије, заједно са краљем Александром Карађорђевићем, у атентату 9.10.1934. у Марсељу.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.