Иако фејсбук страница Упознајте Борски округ није известилачког карактера, јучерашња потресна вест не може проћи без речи туге. Једна од најбољих спортисткиња источне Србије икада, двоструки учесник Олимпијских игара, освајач бројних медаља и однедавно мајка, Бобана Момчиловић Величковић јуче нас је напустила.

О каријери Боранке, која је 25. јануара напунила тек 30 година, сувишно је причати. Од 2007. и првог великог међународног одличја, јуниорске бронзе на Европском првенству, низани су успеси. Писано је раније о томе у објави о великој стрелкињи, која је са правом сврстана међу Знамените личности Борског округа. У међувремену, успеси су настављени, те је пре мање од четири месеца освојила две златне медаље у Вроцлаву.

Биле су то екипна златна медаља, са Зораном Аруновић и Јасмином Миловановић, у дисциплини ваздушни пиштољ на 10 метара, и индивидуално злато којим је постала шампионка Европе по трећи пут. У то време Бобана је већ била трудна, па је недавно успесима додала и онај животни, поставши мајка.

О њеној каријери пишу и писаће многи. Од великог имена стрељаштва опростили су се Стрељачки савез Србије, Олимпијски комитет Србије, Министарство омладине и спорта и друге организације и појединци. Отуд, ова објава неће пажњу посветити многобројним медаљама, већ несвакидашњој особи која је име једног невеликог града поносито представљала читавом свету.

Поред великог спортисте, изгубљена је земљакиња, суграђанка и оно дете из комшилука које је источну Србију чинило поноситом. И то у тренутку када је то некадашње дете, којим су се сви поносили, започело нову етапу свог пута доневши један нови живот на свет.

Бобану је красила и та заљубљеност у родно место. Иако је бављење спортом неописиво теже у малој средини, она је остала верна матичном клубу Бор 030. Поред Борана, поносили су се њоме и у Неготину, Мајданпеку, Кладову, Милановцу, широм округа, знајући да имају неког свог и на највећем надметању, Олимпијским играма. Биографија Бобане Момчиловић Величковић била је најдељенија са странице Упознајте Борски округ.

Боранима, целом округу, Србији, али пре свега породици, најискреније саучешће.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.