3.10.1944. године Бор је ослобођен од окупације нацистичке Немачке у Другом светском рату. Са обзиром на велико природно богатство, Бор је за Немачку представљао једно од најважнијих југословенских места.

Поред интензивне експлоатације руда, немачке власти су на овом простору изградиле више концентрационих логора, у којима је за три године, од новембра 1941. до септембра 1944. године, било заточено око 30 000 затвореника различитих националности.

У знак сећања, на месту некадашњег логора ,,Берлин ˮ, недалеко од окна, подигнут је велелепни споменик, дело Лидије Поповић и Мирослава Ковачевића.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.