Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас на конференцији за штампу да је практично од јуче почео тренд убрзавања ширења заразе коронавирусом и да су наредни дани изузетно важни у борби против те епидемије.

Брнабић је пренела да је то заједнички став стручњака који се баве овим проблемом изнет на данашњем састанку Кризног штаба.

Премијерка је подсетила на то да је данас тринаести дан од како је вирус регистрован у Србији, те да се борба против њега наставља, а да се надлежни припремају још адекватније и боље за предстојећи период.

Она је прецизирала да је у Србији до данас укупно 89 потврђених случајева заразе коронавирусом, а да је на респиратору шест грађана, изразивши

задовољство због чињенице да се уведене мере против ширења заразе углавном поштују.

Према њеним речима, један пацијент у КЦ Ниш је већ неколико дана на респираторима због сезонског грипа, али је накнадно тестом утврђено да има корону.

Брнабић је најавила да ће сутра имати добре вести у вези доступности средстава за дезинфекцију и да ће грађанима бити на располагању безбедне количине.

Она је указала на то да за викенд очекујемо прве значајне донације заштитне опреме и других апарата из Кине, које је, како је рекла, обезбедио председник Србије Александар Вучић.

Председница Владе је апеловала на максималну озбиљност, самодисциплину, солидарност и разумевање и истакла да је ово борба сваког појединца за цело наше друштво и земљу.

Брнабић је објаснила да одлагање плаћања рачуна важи само за пензионере и старије од 65 година који због забране не могу да иду да плате, а да за све остале грађане та обавеза остаје.

Она је нагласила да рачуни морају да се плате како би се сачували држава и привреда и обезбедили приходи да би се улагало у здравство и остало.

Премијерка је указала на неочекиван, готово невероватан број наших држављана из иностранства, који, и поред свих апела, долазе у земљу, и поручила да би акт патриотизма у овом моменту, био да остану у земљама у којима живе и раде.

Наша молба је била да остају у земљама у којима живе и бораве, да се не враћају, јер је тешко исконтролисати кретање, а они морају да буду у изолацији 14 до 28 дана. У том случају, шта год да се деси, наш здравствени систем ће бити оптерећен, рекла је Брнабић.

Према њеним речима, због тога што сви апели нису били нарочито успешни, имамо гужву на Хоргошу или Батровцима, колоне дуге и по 15 или 20 километара, при чему се од 14. марта до јутрос у 8 часова, 65.142 грађана који су живели и боравили у иностранству вратило у Србију.

Брнабић је указала и на то да је посебан изазов то што постоје конкретни подаци да се у Србију у последњих 48 сати враћају и наши грађани из иностранства, којима је у тим земљама потврђено да су заражени, који лековима снижавају температуре, и долазе овде.

То је још један нови изазов и због тога смо одлучили да додатно пооштримо мере и санкције, како бисмо пробали да сачувамо популацију у Србији, рекла је Брнабић и приметила да је вероватно свако од нас чуо или зна за макар једну особу која се вратила и не поштује меру обавезне самоизолације.

Имамо и бројне грађане који се враћају и који су одговорни, али је патриотски било остати тамо где су се нашли, јер онда макар не би оптеретили наш здравствени систем, већ би се лечили тамо где раде и, на крају, плаћају порезе. Али, тамо се углавном здравствена заштита плаћа, а код нас је углавном бесплатна, нагласила је Брнабић.

Она је поновила да је то нешто што у овом моменту неизмерно оптерећује државу, јер се мора заштитити наш здравствени систем и медицински радници.

Видели сте сви и примере наших фудбалера, који долазе из иностранства, где имају милионске уговоре, који долазе овде и нису у самоизолацији и то је посебно нешто са чим ће се суочавати наши надлежни органи, напоменула је она.

Брнабић је указала на то да Канцеларија за ИТ и еУправу и МУП раде заједно са појединим компанијама на посебној апликацији е-карантин, која ће надлежнима помоћи да на најефикаснији начин прате и контролишу да ли се самоизолација поштује, поручивши да ће припадници наше дијаспоре који вечерас улазе у земљу морати да поштују полицијски час.

Морате да у 20 часова станете где сте и чекате до 5 ујутру, поручила је Брнабић и додала да ће од јутра сви који немају боравиште у Србији бити упућивани у Моровић.

Премијерка се осврнула и на пацијенте који су у самозилацији, а који су доказано инфицирани, рекавши да са њима нема проблема.

Они су у контакту са лекарима из Београда, Ниша и Крагујевца, свакодневно, више пута дневно. Лекари са клиника које су задужене за пацијенте их зову неколико пута дневно да провере опште стање. О њима нисам причала, јер са њима нема проблема, рекла је Брнабић.

Конференција за новинаре председнице Владе Србије Ане Брнабић