Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић поновила је данас да се од 4. маја отвара међуградски аутобуски и железнички путнички саобраћај, док од 8. маја креће градски саобраћај у Београду и Нишу.

Михајловић је, гостујући на Телевизији Прва, истакла да се мере у Србији постепено релаксирају, те да ће у саобраћају бити обавезно поштовање свих мера безбедности.

Мере безбедности у циљу очувања нашег и здравља других људи су најважније и неће моћи да се уђе у аутобус или воз без маске и рукавица. Аутобуски саобраћај креће у пуном капацитету, док су процене да је за железнички у овом тренутку довољно 30 одсто возова, указала је она.

Потпредседница Владе је поново апеловала на грађане да покажу личну одговорност и понашају се у складу са чињеницом да епидемија још није завршена.

Важно је да знамо да и даље нисмо победили корону и да опасност још постоји, све док не буде пронађена вакцина. Морамо да научимо да живимо са вирусом, да се понашамо одговорно и на тај начин сачувамо и себе и друге, поручила је Михајловић.

Михајловић је потврдила да је наша земља спремна да отвори авио-саобраћај, али да ће се то догодити у договору са Европом, с обзиром на то да за сада нигде нема путничких летова.

Наши авиони, посада и аеродроми су спремни да започну летове, али како се будемо заједнички договарали са Европом, тако ћемо и отварати летове. По неким препорукама, говоримо о интервалу између 15. и 18. маја, прецизирала је она.

Аеродром „Никола Тесла“, како је подсетила, ниједног тренутка није био затворен, тако да је компанија „Ер Србија“ била у могућности да довезе 15.000 наших грађана из различитих делова света и допреми 2.500 тона хуманитарне помоћи.

Потпредседница Владе је нагласила да ће се у путничком авио-саобраћају водити рачуна о мерама безбедности, у складу са препорукама лекара, истичући да ће сви који буду желели да путују морати да имају тест на коронавирус који није старији од 72 сата, а када слете ићи ће у изолацију.

Она је апеловала на грађане да буду опрезни и не купују авио-карте које већ сада нуде неке лоу-кост компаније, имајући у виду то да држава још није издала ниједно одобрење за рад.

Да би било који авион полетео или слетео на наш аеродром потребно је решење Министарства и Директората за цивилно ваздухопловство. Таква одобрења за рад никоме нисмо дали и врло је ризично сада куповати карте, јер није сигурно када ће летови кренути, објаснила је Михајловић.

Према њеним речима, авио-саобраћај свуда у свету трпи штету, која се у Европи процењује на 160 милијарди евра, док у Србији штета до сада износи приближно 30 милиона евра.

У овој ситуацији се показало колико је важно да имамо националну авио-компанију, која је у време пре кризе повећала и приходе и број путника, нагласила је она и указала на то да „Ер Србија“ обавља веома важан посао у време епидемије, те да је сада на реду држава да овој компанији омогући услове за рад и да јој помогне да што лакше изађе из кризе.