30.4.1832. године капетан Стефан Стефановић Тенка послао је прво писмо из новог, пресељеног Пореча, који је убрзо добио назив Милановац, у част кнежевића Милана Обреновића који је мештанима даривао 10 000 гроша. Писмо је било ословљено на кнеза Милоша и у њему је капетан Тенка извештавао да изградња нових кућа на ушћу Златице у Дунав тече по плану.

Новембра исте године капетан Тенка обавестио је кнеза Милоша и Осман пашу адакалског да је пресељење завршено. Непуних двадесет седам година потом, априла 1859. Деспотовица, насеље под Рудником, такође је добила назив Милановац, те је поречки Милановац постао Доњи Милановац, за разлику од млађег имењака који је постао Горњи. Тиме је завршена последња етапа у креирању новог идентитета вароши.

Професор историје Милош Петровић, провео је детињство у Доњем Милановцу. Средњу школу завршио је у Пожаревцу а Филозовски факултет у Београду. Тренутно је на мастеру. Поред обавеза на факултету, волонтирао је у Клубу сарадника Народног музеја, Педагошком музеју и Музеју ваздухопловства у Београду. Уређује ФацеБоок страницу „Упознајте Борски округ“, пише за Портал младих као и за часописе културно-историјског карактера.